Alevi inancında önemli bir yere sahip olan Muharrem Orucu 11 Eylül Salı günü başlıyor.

Alevi inancında önemli bir yere sahip olan Muharrem Orucu 11 Eylül Salı günü başlıyor.
 Tarih: 09-09-2018 05:20:30   Güncelleme: 09-09-2018 06:24:30
Alevi inancında önemli bir yere sahip olan Muharrem Orucu 11 Eylül Salı günü başlıyor.

Muharrem Oruç’undan önce 3 gün Masum-u Pak orucu tutulur. Bu yıl Masum-u Pak'lar için 8-9-10 Eylül'de oruç tutulacak. 

 

11-23 Eylül günleri arasında oruç tutulduktan sonra Aşure pişirilecek, son bulur.

 

Muharrem Oruç’u  Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve yakınları anılırken onun nezdinde dünyadaki tüm mazlum halklara yapılan züllümler ve  zalime karsı direnisin direnmemin bir simgesidir.

 

 Muharrem Orucu, 12 İmam Orucu, Yas-ı Matem gibi isimlerle anılan Muharrem Oruç’unun Alevi inancındaki yeri nedir? 

 

 

Yas-ı Matem / Muharrem Orucu

 

Muharrem ayı, bütün Aleviler için yas ayıdır. Aleviler, Muharrem ayında kimi yerlerde 15 kimi yerlerde 12 gün oruç tutarlar. 10 Ekim 680’de Kerbela’da Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır.

 

Aleviler, Hz. Ali ile Muaviye arasında, sonra onların oğulları olan İmam Hüseyin ile Yezit arasındaki mücadeleye basit bir “iktidar kavgası” olarak bakmazlar. Aleviler için bu mücadele asıl olarak mazlum ile zalimin mücadelesi olduğu gibi, özgürlükle esaretin ayrışmasını da simgeler. Çünkü İmam Hüseyin, haksızlığa tavır almış, canı pahasına Yezitte biat etmemiştir. Bundan dolayı da, Aleviler için, Hz. Ali ve oğlu İmam Hüseyin mazlumluğun, direnişin ve adaletin, Muaviye ve oğlu Yezit ise zalimliğin sembolleridir. Bilimsel olarak ele alındığında bu oruç insanlığın en kadim matemlerinden biridir. Kökeni Sümer efsanelerine Anadolu’daki Ana tanrıça tapınışlarına kadar da ulaşmaktadır…

 

Muharrem orucu niçin tutulur?

 

Anadolu Alevi – Bektaşileri 10 Muharrem’i bir matem günü olarak değerlendirirler. Çünkü Hz. Hüseyin 10 Muharrem 680’de Yezit orduları tarafından Kerbela’da önce susuz bırakılıp daha sonra da başı kesilmek sureti ile şehit edilmiştir.


Bundan dolayı Muharrem ayının ilk 12 günü yas-ı matem günleridir. On iki gün boyunca oruçla yas tutan Aleviler, böylece Hüseyin’in Kerbela’daki direncini anarken, Yezit’in Hüseyin’e ve ailesine yaptığı vahşeti lanetlerler.

 

Muharrem’in başlangıcı takvimlerde belirtilmekle beraber, geleneksel olarak Muharrem’e Kurban Bayramının son gününden 17 gün sayarak başlanır.

Muharrem ayının on ikinci gün yas tutulduktan sonra 13 gün aşureyle oruçlar açılarak bitirilir.

 

 İsa’nın Doğumundan 680 yıl sonra 18 Ekim’de yaşanmış bu vahşetin yasının tutulduğu tarihin her yıl değişmesi Arapların kullandığı ay takviminden kaynaklanır. Hicri veya Kameri de denilen bu ay takviminde bir yıl 354 gün olduğundan dolayı Muharrem ayı her yıl 11 gün önce gelir; “Âşûrâ – On Muharrem günü”de bu yüzden her yılın değişik zaman dilimlerinde gelir.

 

  Bu haber 2979 defa okunmuştur.   Editör: haber merkezi   Kaynak: Welg medya haber
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI