Arnavutluk Bektaşiliği Kullanarak Tehlikeli Bir Oyun Oynuyor: Asimilasyon ve İslamlaştırma Politikası

 Tarih: 22-09-2024 10:10:06
Arnavutluk Bektaşiliği Kullanarak Tehlikeli Bir Oyun Oynuyor: Asimilasyon ve İslamlaştırma Politikası
WELG | Arnavutluk, başkent Tiran'da "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" adı altında tehlikeli bir planı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu mikro devletin kurulması, sadece dini hoşgörü adı altında Bektaşi kültürünün asimilasyonu ve İslamlaştırma politikasına hizmet eden bir girişim olarak dikkat çekiyor. Başbakan Edi Rama, Bektaşi Tarikatı'nın dini değerleri üzerine kurulacak bir devletin, Arnavutluk'un hoşgörülü İslam versiyonunu teşvik edeceğini belirtiyor. Ancak bu yaklaşım, derin bir asimilasyon politikasının ürünü olabilir.

Bektaşilik İslamlaştırılıyor

Arnavutluk'un bu planı, FETÖ, İran Şiası ve Türkiye'nin geçmişte yürüttüğü asimilasyon politikalarına benzer bir çizgi izliyor. Bektaşiliği bir İslam mezhebi olarak gösterme çabası, bu kadim kültürün ve inancın İslamlaştırılarak kimliksizleştirilmesi anlamına geliyor. Bektaşilik, tarih boyunca mistik ve özgün bir inanç sistemi olarak varlığını sürdürmüş, İslam'ın baskın kurallarına uymayan bir Sufi yolu olmuştur. Ancak bu yeni girişim, tarikatın öz değerlerini yozlaştırarak İslam'ın bir parçası gibi gösterme çabası olarak değerlendirilmeli.

Asimilasyon Tehlikesi

Bu tür planların amacı, Bektaşiliği asimile ederek kültürel ve dini kimliğini silmektir. Bektaşi Tarikatı'nı bir İslam mezhebi olarak tanıtarak, Arnavutluk'ta ve dünyada Bektaşiliğin özgün kimliğini İslami çerçeveye hapsetmek amaçlanıyor. Bu da Bektaşi inançlarına ve değerlerine ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bektaşiliği bir İslam mezhebi olarak lanse etmek, sadece bu kadim inancın asimile edilmesine hizmet eder.

Tarihsel Yozlaşma Riski

Arnavutluk’un bu adımı, sadece dini hoşgörü kisvesi altında asimilasyon politikalarının bir parçası olarak yorumlanabilir. Bektaşi Tarikatı, Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren Sufi bir inanç olarak varlığını sürdürmüş, toplumsal ve kültürel yapısıyla İslam'ın baskıcı kurallarına karşı alternatif bir dini model geliştirmiştir. Ancak şimdi, bu tarikatın İslamlaştırılarak yeniden şekillendirilmesi, derin bir asimilasyon sürecini başlatabilir.

Arnavutluk'un "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" planı, Bektaşi inançlarının İslamlaştırılması ve asimilasyonuna yönelik tehlikeli bir adımdır. Bu süreç, Bektaşiliğin gerçek özünü yok ederek, onu sadece İslam'ın bir mezhebi gibi göstermeye çalışmakta ve dini hoşgörü adı altında yapılan bu girişim, asimilasyona hizmet etmektedir. Bu tür projeler, FETÖ ve İran Şiası benzeri yapılarla ortak bir noktada buluşmakta ve kültürel kimliklerin yok edilmesine katkıda bulunmaktadır.

@welgmedya.com

  Bu haber 895 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: welgmedya haber

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım