Avusturya’da enflasyon Ağustos ayında yüzde 7.5 oldu
Tarih: 07-09-2023 09:50:32WELG | Enflasyon en çok enerji, konut ve gıda gibi diğer kalemlerde yaşanan büyük artışlar emekçi kesiminin yaşam standartlarında büyük düşüşlere neden oluyor.
Ağustos ayında yüzde 7.5 olarak açıklandı
Enflasyon özellikle konut ve enerji maliyetlerinin yanı sıra gıda alımında da dikkat çekmekte. Bu durumdan etkilenenler sadece düşük gelirliler değil. Orta sınıf olarak adlandırılan kesim de neredeyse bir buçuk yıldır fiyat artışlarıyla mücadele ediyor.
Yükselen enflasyon kişi basına 406 avro ek maliyete getiriyor
İşçi Odası tarafından yapılan yeni bir hesaplama, Avusturya'da enflasyonun kişi ve ay başına bize ne kadar daha pahalıya mal olduğunu gösteriyor. Ortalama 2,686 Euro'luk bir gelir üzerinden aylık toplam 406 Euro'ya ulaşıyor. Bu da toplam gelirin yüzde 15'inden fazlasına tekabül ediyor. Bu durumdan en kötü etkilenenler en düşük gelir diliminde yer alanlar. Gelirleri 1.000 Avro'dan biraz fazla olan bu kesim, enflasyon nedeniyle dörtte bir oranında daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor.
Bu hesaplama için iki yıl önceki fiyatlar ve maliyetlerle bir karşılaştırma yapıldı. Bu büyük artışın nedeni, kiralar ve enerji maliyetlerinin yanı sıra, her şeyden önce günlük ürünler ve gıda fiyatları. AK bu nedenle "devalüasyonun durdurulmasını" talep ediyor.
AK: 'Hükümet tarafından önümüzdeki üç yıl için açıklanan yüzde beşlik kira üst sınırı geriye dönük olarak da uygulanmalı. Ayrıca bu uygulama serbest ve düzenlenmemiş kiraları da kapsamalı. Federal hükümet enflasyonu kontrol altına almak için nihayet fiyatlara müdahale etmeli. AK Viyana gönderisinde İspanya'yı bir model olarak gösteriyor. Ne de olsa Avusturya enflasyonla mücadelede geri kalanlar arasında' diye açıklama yaptı.
Çarşamba günü Ulusal Konsey'de enflasyon üzerine yapılan özel oturumda SPÖ ayrıca kira tavanının önceki artışlar için de geçerli olmasını talep etti. Kiralar son iki yılda yüzde 25'e varan oranlarda arttırıldı. Yüzde 5'lik sınıra rağmen önümüzdeki üç yıl içinde kiralar yeniden artacak.
@welgmedya.com
































