Avusturya Sendikalar Federasyonu, Perakende Sektöründe Grev İzni Verdi
Tarih: 27-11-2023 10:05:45WELG | ÖGB Başkanı Wolfgang Katzian'ın, toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki anlaşmazlık sebebiyle cuma günü ticaret, metal sanayi ve sosyal mesleklerde grevleri uzatma tehdidinde bulunduğu ifade ediliyor. ÖGB şimdi de ticaret çalışanları için grev izni vermiş durumda.
GPA sendikasının yaptığı açıklamada, işverenlerin maaşlar üzerinde temel enflasyon oranının üzerinde kalıcı bir etkiye sahip bir anlaşmaya yanaşmadığı vurgulanmış. Perakende sektöründe işverenlerin sunduğu teklifin yüzde 5 maaş artışı ve bir defaya mahsus ödeme içerdiği ancak bu oranın yüzde 9.2'lik temel enflasyonun altında olduğu belirtilmiş.
GPA baş müzakerecisi Helga Fichtinger, işverenlerin sunduğu teklifin kabul edilebilir olmadığını ve enflasyon oranının çok altında olduğunu ifade etmiş. Sendikacılar, işverenlerle 28 Kasım'da yapılacak müzakerelerde anlaşma sağlanamazsa grev dahilinde eylemler yapacaklarını belirtmişler.
Bu süreç, Avusturya'da metal işçileri, ticaret ve sosyal meslekler için önemli olan toplu iş sözleşmelerinde zorlu bir dönem olarak nitelendiriliyor. Özellikle enflasyonun yüksek olması ve işverenlerle çalışan temsilcileri arasında anlaşmazlıklar nedeniyle sürecin sıkıntılı olduğu belirtiliyor. Metal işçilerinin de bu durumdan etkilendiği ve 30 Kasım'da tekrar görüşme yapılacağı aktarılıyor.
@welgmedya.com






























