AB, Macaristan'ın İtirazına Rağmen Ukrayna ile Katılım Müzakerelerini Başlatma Kararı Aldı

Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna ile katılım müzakerelerini başlatma ve Gürcistan'a adaylık statüsü verme kararları, Macaristan'ın itirazına rağmen alındı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın çekimser kalmasına karşın, AB liderleri Ukrayna ile katılım müzakerelerinin başlatılması yönünde karar aldı.
 Tarih: 15-12-2023 09:17:23
AB, Macaristan'ın İtirazına Rağmen Ukrayna ile Katılım Müzakerelerini Başlatma Kararı Aldı

WELG | AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel'deki liderler zirvesinin sonuçlarını, Ukrayna için müzakerelerin başlaması ve Gürcistan'a adaylık statüsü verilmesiyle ilgili olarak "son derece güçlü bir siyasi sinyal ve karar" olarak nitelendirdi. Bu karar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından "Ukrayna için bir zafer" olarak değerlendirildi.

Ancak Macaristan Başbakanı Orban, Ukrayna'nın AB üyeliği müzakerelerine karşı olduğunu açıkladı ve Macaristan'ın bu karara çekimser kaldığını belirtti. Orban, Facebook'ta yayınladığı bir videoda, Macaristan'ın diğer 26 ülkenin aldığı bu karara katılmadığını ve bu nedenle çekimser kaldığını ifade etti.

Ukrayna ile müzakerelere başlamadan önce, geçen yıl temmuz ayında aday ülke ilan edilmesiyle birlikte yedi reform talep edilmişti. Ancak bu reformların henüz tamamlanmadığı ifade edilirken, AB süreci bir sonraki aşamaya taşımaya karar verdi.

AB liderleri, Ukrayna'ya yönelik desteğin devam etmesini sağlamak amacıyla 50 milyar Euroluk özel bir fon üzerinde çalışmalar yapacaklarını açıkladı. Ancak Macaristan lideri Orban, hala bu mali desteğe karşı çıkıyor.

Bu kararlar, AB'nin genişleme politikasının ve aday ülkelerle ilişkilerinin geleceğini şekillendirmesi bakımından önem taşıyor. Ukrayna'nın geri kalan önkoşulları yerine getirmesi durumunda, mart ayındaki AB liderlerinin toplantısında müzakerelerin resmen başlatılması bekleniyor.

Bu adımın ardından, AB, Ukrayna'ya ek mali destek sağlamak için hazırlıklara başlayacak ve sürecin aşamalarını belirleyecek olan bir müzakere çerçevesi oluşturacak.

@welgmeda.com

  Bu haber 546 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: welgmedya haber
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER AVRUPA Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI