Almanya'da Yeni Vatandaşlık Yasası Federal Meclis'te Onaylandı: İşte Değişiklikler

Almanya'da kabul edilen yeni vatandaşlık yasası, federal mecliste onay aldı ve Nisan ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor. İşte yeni yasanın içerdiği önemli değişiklikler:
 Tarih: 19-01-2024 18:05:39
Almanya'da Yeni Vatandaşlık Yasası Federal Meclis'te Onaylandı: İşte Değişiklikler

Vatandaşlığa Geçiş Süresi:

 

WELG | Almanya'da uzun süre ikamet eden ve Alman vatandaşlığına başvuruda bulunmak isteyen yabancılar için geçiş süresi, bundan böyle sekiz yıl değil, beş yıl olarak belirlendi. "Özel uyum başarısı" gösterenler için bu süre üç yıla kadar düşebilecek.

Çifte Vatandaşlık:

Yeni yasa ile birlikte birden fazla vatandaşlığa sahip olmak prensip olarak mümkün hale geldi. Önceki kurala göre Alman vatandaşı olan bireyler, eski vatandaşlıklarını iade etmek zorunda değiller.

Çocuklar:

Almanya'da doğan çocuklar, en az bir ebeveynin beş yıldır yasal bir şekilde Almanya'da yaşaması durumunda, herhangi başka bir şart aranmaksızın doğrudan Alman vatandaşı olacaklar.

Anayasaya Bağlılık:

Vatandaşlığa geçen kişilerden talep edilen Alman Anayasası'na bağlılık prensibi, yeni yasada daha da netleştirildi. Irkçılık, cinsiyet veya cinsel eğilim ayrımcılığı gibi tavırların Anayasa'ya aykırı olduğu vurgulandı.

Yahudi Yaşamının Korunmasına Bağlılık:

Yeni madde ile Alman vatandaşlığına başvuranlardan, Almanya'nın özellikle Yahudi yaşamının korunmasına yönelik tarihi sorumluluğa bağlılık şartı getirildi.

Dil Yeterliliği Kolaylıkları:

Almanya'da uzun süre yaşamış "misafir işçilere" ve yaşlı göçmenlere Almanca testi muafiyeti getirilerek, vatandaşlık sürecinde kolaylıklar sağlandı.

Vatandaşlığın Geri Alınması:

Yeni yasa, vatandaşlığın hileli beyan veya özgürlükçü-demokratik temel düzene bağlılık taahhütlerinin tutulmaması durumunda 10 yıl içinde iptal edilebileceğini öngörüyor.

Vatandaşlık Töreni:

Alman vatandaşlığı alan kişilere ilgili resmi belgenin kamusal bir törenle verilmesi, yeni yasanın diğer önemli maddelerinden biri.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Almanya'da yaşayan yabancıların vatandaşlık süreçlerinde ve haklarında önemli değişiklikler gerçekleşecek.

@welgmedya.com

  Bu haber 1229 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: welgmedya haber
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER ALMANYA Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI