Fransa'da avukatların grevi yargı sistemini bloke etti

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru, Fransız hükümetinin yeni bir emeklilik yasa taslağı hazırlamasına karşı, Fransa genelinde başlayan grev ve direnişler artarak sürüyor.
 Tarih: 09-01-2020 18:25:05   Güncelleme: 09-01-2020 18:32:05
  Fransa'da avukatların grevi yargı sistemini bloke etti

Fransa genelindeki avukatların en üst örgütü (CNB - Conseil National des Barreaux) Ulusal Barolar Konseyinin 30 Aralık günü yaptığı avukatlar olarak yargı faaliyetlerine katılmama çağrısı büyük destek gördü. Birçok şehirde avukatlar greve başladı.

 

Lyon, Bordeaux, Bethune, La Rachelle şehirlerinde 13 ocak tarihine kadar grev kararı alınırken, en büyük baro olan Paris Barosu iki günlük bir grev yapma kararı aldı. Paris Barosu gelişmelere göre grev kararını uzatabileceklerini duyurdu.

 

Avukatların yargı faaliyetlerine katılmaması üzerine, Fransız yargı sistemi resmen bloke oldu. Gözaltı işlemlerinden cezai ve hukuki duruşmalara, adli yardımdan yabancılar ve küçükler için avukat desteği gibi işlere kadar avukatların dahil olduğu hiç bir adli işlem yapılamaz hale geldi.

 

13 ocakta yeni bir toplantı yapacak olan Ulusal Barolar Konseyi adına yapılan açıklamada, "Yargı sistemindeki tıkanmadan ve davacıların hakları üzerindeki sonuçlardan, emeklilik yasa tasarısını dayatan Macron hükümetinin sorumlu olduğu" belirtildi. Ve Fransa genelindeki 70 bin avukatın yargı faaliyetlerini durdurmaya çağrıldığı 30 aralık bildirisinin, hükümetin hiç bir adım atmaması üzerine haklılığı ve geçerliliğinin ortaya çıktığı ifade edildi. Buna göre 13 ocakta avukat grevlerinin daha da uzaması kararı alınması büyük olasılık haline geldi.

 

Avukatların greve böylesine geniş çaplı katılmasını Fransa Avukatlar Sendikası (SAF) Genel Sekreteri David van der Vlist şöyle açıklıyor: "Emekli bir avukat şu anda ayda en az 1,416 € alıyor. Reformdan sonra, bu miktar 1 000 Euro'ya düşecekken, emeklilik primleri 14% den 28%' e kadar artacak. Kısacası, emeklilik primleri iki katına çıkarken, emeklilik maaşından 400 avro kaybedeceğiz. Ayrıca küçük avukatlık büroları da kapanmak zorunda kalacak.»

 

Macron'un neo liberal politikaları, tüm emekçi kesimleri olduğu gibi Avukatları da beyaz yakalı emekçiler olarak daha az ile yetinmeye zorluyor. Ancak tüm kesimlerde olduğu gibi avukatlar da bugüne kadar görülmemiş bir genişlikte direnişe katıldılar. Direniş büyüyor.

Habaer: Özkut Özkan

 

 

Etiketler
  Bu haber 1211 defa okunmuştur.   Editör: Haber merkezi   Kaynak: Welg medya haber
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER FRANSA Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI