Fransa'da Sol ve Merkez Partilerden Aşırı Sağcı Karşı Ortak Tavır

 Tarih: 03-07-2024 08:28:55
Fransa'da Sol ve Merkez Partilerden Aşırı Sağcı Karşı Ortak Tavır
WELG / PARİS - Fransa'da sol ve merkez partilerinin adayları, aşırı sağcı Ulusal Birlik'in genel seçimlerde ezici bir zafer kazanmasını önlemek için yarıştan çekildi. Aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) partisinin iktidara gelmesini engellemek için Fransa'nın merkez ve sol partileri bir araya geldi.

WELG | Ulusal Birlik, Parti Başkanı Jordan Bardella'nın liderliğinde, genel seçimlerin 30 Haziran'da gerçekleştirilen ilk turunda en çok oyu alan parti oldu. Buna rağmen, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Fransa'nın ilk aşırı sağcı hükümeti olmasını sağlayacak kesin zaferi kazanamadı.

Macron ve Sol İttifaktan Stratejik Hamle

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci partisi Rönesans ve sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nden (NFP) aralarında birkaç bakanın da bulunduğu adaylar, Ulusal Birlik'teki rakiplerine karşı başarılı olma ihtimali en yüksek olan adayları desteklemek için yarıştan çekildi.

218 Aday Yarıştan Çekildi

Le Monde gazetesine göre, seçimlerin ikinci turunda yarışması beklenen toplam 218 aday yarıştan çekildi. Bu adayların 130'u soldan, 82'si ise Macron'un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte (Ensemble) koalisyonundan geldi.

Yeşiller, Sosyalistler ve Komünistler ile birlikte Yeni Halk Cephesi ittifakının bir parçası olan sert sol France Unbowed partisinden François Ruffin, "Bugün tek bir hedefimiz var, Ulusal Birlik'in mutlak çoğunluğunu reddetmek," yorumunda bulundu.

İkinci Turda Belirleyici Etki

Adayların çekilme kararı, Pazar günü yapılacak ikinci turun sonucunu önemli ölçüde etkileyebilir. Macron'un, Ulusal Birlik'in en çok oyu aldığı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki yenilginin ardından erken seçim çağrısı yapması ile Fransız siyaseti kaosa sürüklendi.

İlk Tur Sonuçları

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan sonuçlara göre, Ulusal Birlik geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçimlerin ilk turunda birinci sıraya yükseldi. Bu, Macron'un erken seçim kararının geri teptiği şeklinde yorumlandı.

Partinin ilk turdan birinci çıkmasına rağmen aşırı sağın, Fransa Ulusal Meclisi'nin 577 sandalyeli alt kanadında çoğunluğu sağlamaya yetmeyeceği gösterdi. Macron'un koalisyonu oyların yüzde 21'inden azını aldı. Bu oy oranı, 2022 seçimlerinin eşdeğer aşamasındaki oy oranından daha düşük olsa da son AP seçimlerinde aldığı sonuçtan daha yüksek.

Olası Senaryolar

Ulusal Birlik'in mecliste mutlak çoğunluğu elde etmesi halinde başbakanı ve kabineyi atama hakkı olacak ancak Macron cumhurbaşkanlığı görevini sürdürecek. Bu senaryo, Fransa'da siyasi dengelerin ciddi şekilde değişmesine neden olabilir.

@welgmedya

  Bu haber 1115 defa okunmuştur.   Editör: welgmedya.com   Kaynak: WELG MEDYA

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım