İsrail–Lübnan Hattında Ateşkes Girişimi: Trump 10 Günlük Mutabakatı Duyurdu
Tarih: 17-04-2026 07:32:44WELG | Washington – ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Lübnan arasında 10 günlük ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Trump, sürecin bölgesel gerilimi düşürmeye yönelik önemli bir adım olduğunu savundu.
“10 Günlük Ateşkes Başlıyor”
Trump, yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ile görüştüğünü belirterek, iki ülkenin Perşembe günü saat 17.00 itibarıyla ateşkes başlatma konusunda uzlaştığını ifade etti.
Açıklamasında, tarafların “barışı sağlama amacıyla” bu adımı attığını vurguladı.
30 Yıl Sonra İlk Doğrudan Temas Girişimi
Trump ayrıca, iki ülke liderini Beyaz Saray’a davet etmeyi planladığını duyurdu. Bu gerçekleşirse, İsrail ve Lübnan liderleri 1983’ten bu yana ilk kez doğrudan görüşmüş olacak.
Ancak Lübnan cephesinden gelen bilgiler, bu temasın henüz kesinleşmediğini gösteriyor. Lübnan Cumhurbaşkanı’nın Netanyahu ile doğrudan görüşmeye sıcak bakmadığı belirtildi.
Sahada Çatışmalar Sürüyor
Ateşkes açıklamasına rağmen sahadaki durumun kırılgan olduğu görülüyor. İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan’ın güneyinde çatışmalar devam ederken, karşılıklı saldırılar sürüyor.
Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyine roket ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenlediği, İsrail ordusunun ise Sur, Nebatiye ve Bint Cübeyl çevresine yoğunlaştığı bildirildi.
Diplomasi ve Gerilim Aynı Anda
Washington’da gerçekleştirilen temaslar, taraflar arasında onlarca yıl sonra kurulan ilk doğrudan diplomatik temas olarak öne çıkıyor. Ancak Lübnan, görüşmeler öncesinde kalıcı bir ateşkes şartını gündeme getirirken, İsrail süreci Hizbullah’ın silahsızlandırılması ekseninde değerlendiriy
Tarihsel Gerilim Devam Ediyor
İsrail ve Lübnan, 1948’den bu yana resmî olarak savaş halinde bulunuyor. Son gelişmeler, bölgedeki gerilimin diplomasi ve askeri çatışma arasında gidip geldiğini bir kez daha ortaya koydu.
@welgmedya.com
































