Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov ile Moskova’da bir araya geldi

 Tarih: 17-03-2022 08:21:44
Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov ile Moskova’da bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da görüştü, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 WELG -  Lavrov, "Ankara pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli. Rusya'ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı" dedi. - durdurulması lazım" ifadelerini kullandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, akan kan ve gözyaşının durdurulması gerektiğini belirtirken Lavrov “Ankara pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli” dedi.

Çavuşoğlu ve Lavrov görüşme öncesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, açıklamasında, “Türkiye, Rusya-Ukrayna krizinde başından beri net bir tutum sergilemiştir. Dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak Rusya-Ukrayna arasında dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Sınama ve zorlanmaların olduğu dönemde diplomasi daha da önemli hale geliyor. Antalya’ya gelip üçlü görüşmeye katıldığınız için teşekkür ediyorum. Antalya Diplomasi Forumu için verdiğiniz destek için ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş”

“Bu krizin barışçıl şekilde sonuçlanması için çaba sarf edeceğiz” diyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Dürüst bir arabuluculuk rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi’ni uygulayacağımızı açıkça söyledik. 4 tane Rus gemisinin geçmemesi yönündeki kararınızı memnuniyetle karşıladım. Bugüne kadar ikili ilişkilerimizin yanında bir sürü zor dosyada Rusya ile çalıştık. Bugün bu çalışmalarımız çerçevesinde bir masa etrafındayız. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Güveniniz için teşekkür ediyorum.”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Ancak Türkiye’nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli” dedi.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi hakkında da konuşan Lavrov, “Ankara’nın Montrö Sözleşmesi’nin yerine getirilmesine yönelik sorumlu yaklaşımına değer veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Lavrov: Ankara’nın yaklaşımı son derece dengeli

İki bakan daha sonra heyetler arası görüşmeye geçti. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Harekatımızın hedefi Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve faşist ideolojiden temizlenmesi” diye konuştu. Ankara’nın pragmatik bir çizgi izlediğini belirten Lavrov, “Yaklaşımı son derece dengeli. Rusya’ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı” ifadelerini kullandı.

Lavrov, açıklamalarında şunları söyledi:

“Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor.

Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalayabildik.

Harekatımızın hedefi Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve faşist ideolojiden temizlenmesi. Ankara pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli. Rusya’ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya’daki çalışmaların artmasını diliyoruz.”

Çavuşoğlu: Akan kan ve gözyaşının artık durdurulması lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık” dedi. Çavuşoğlu, “Bu gidişata son verilmesi akan kan ve gözyaşının artık durdurulması lazım. Savaşların kazananı, barışın ise kaybedeni olmaz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“İkili ilişkilerimizin gelişmesi konusunda kendisiyle çalışıyoruz. Antalya’dan sonra burada bir araya gelmekten memnunuz. Türkiye olarak net bir tutum takındık. Tansiyonun düşürülmesi için üzerimize düşeni yaptık. Hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için elimizden geleni yaptık. Ancak maalesef binlerce insan hayatını kaybetti. Bu gidişata son verilmesi akan kan ve gözyaşının artık durdurulması lazım. Savaşların kazananı, barışın ise kaybedeni olmaz

Biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız. Diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Belarus’taki görüşmeleri destekliyoruz, olumlu sonuçları getirmesini gönülden temenni ediyoruz. Her yapılan görüşme karşılıklı pozisyonların anlaşması için bir fırsattır. Tehlikeli gidişatı durdurmak için çağrılarımızı 24 Şubat’tan bu yana tekrarladık. Önümüzdeki günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in görüşmesi mümkün.

Tahliye çalışmalarımız devam ediyor, 15 binden fazla vatandaşımızı tahliye ettik. Mariupol’den sivil insanlarımızın güvenli bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Bu konuda Lavrov’un çabaları takdir edilesi. Burada yaşayan diğer insanlara hiç ayrım yapılmaksızın yardım ulaştırılması gerekiyor. Önce insani ateşkes sonra da kalıcı ateşkesin sağlanması için düşüncelerimizi dile getirdik.

İkili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık; Suriye, Libya, Güney Kafkasya, Ermenistan konularını görüştük. Ermenistan ile diyaloğu sürdüreceğiz, Azerbaycan’ın da bu konuda desteği var.”

“Görüşme için görüşme konseptinden kaçıyoruz”

“Zelenski ve Putin görüşmesine yaklaşıldı mı?” sorusuna Lavrov, “Biz bugün bunu görüşmedik açıkçası. Böyle bir görüşmenin yapılması için engel görmüyoruz ancak bu görüşme için görüşme olmamalı. Görüşme için görüşme konseptinden kaçıyor, biraz göstermelik tarzda haberler vermek istemiyoruz.” ifadelerini kullanarak cevap verdi.  Çavuşoğlu ise “Burada müzakere edilen konular var, yakınlaşmaların olduğunu biliyorum. Liderler düzeyinde karar verilmesi gerektiğinde böyle bir toplantıya biz ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan toplantının yeri değil, Rusya ve Ukrayna’nın sonuç odaklı müzakereleri başlamasıdır. Bizim savaş başlamadan önce de böyle yaklaşımlarımız vardı.” yanıtını verdi.

“Rusya-Ukrayna Dışişleri Bakanları tekrar görüşecek mi?” sorusuna ise Lavrov, “Ukrayna tarafı herhangi bir girişimde bulunmadı daha sonra. Önemli olan gerçekten kama değer sağlamak. Sayın Putin ile Erdoğan arasında 9. Üst Düzey Stratejik Konseyinin hazırlığını yapmaya devam ediyoruz.” diye cevap verdi. Çavuşoğlu, “Birinci toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duydum ama bir daha bu formatta bir toplantıya gerek kalmadan umarım iki lider bir araya gelir.” dedi.

@welgmedya.com

 

  Bu haber 854 defa okunmuştur.   Editör: haber merkezi   Kaynak: welg medya

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  DİĞER POLİTİKA Haberleri

Erdoğan’dan Halefiyet Çıkışı: “Bir Tayyip Erdoğan Gider, Bin Tayyip Erdoğan Gelir”

Erdoğan’dan Halefiyet Çıkışı: “Bir Tayyip Erdoğan Gider, Bin..

Bahçeli’den Süreç Mesajı: “Barış ve Kardeşlik İçin Somut Adımlar Atılmalı”

Bahçeli’den Süreç Mesajı: “Barış ve Kardeşlik İçin Somut Adı..

CHP Oylarıyla Seçildiler, AKP’ye Geçtiler: Erdoğan Dün Hakaret Ettiklerine Bugün Rozet Taktı

CHP Oylarıyla Seçildiler, AKP’ye Geçtiler: Erdoğan Dün Hakar..

Özgür Özel’den Bahçeli’ye “Mutlak Butlan” Yanıtı: “Kıymetli ve Önemli Bir Açıklama”

Özgür Özel’den Bahçeli’ye “Mutlak Butlan” Yanıtı: “Kıymetli ..

Bahçeli’den Öcalan İçin “Statü” Önerisi: Yeni Mekanizma Tartışması Gündemde

Bahçeli’den Öcalan İçin “Statü” Önerisi: Yeni Mekanizma Tart..

Ataşehir Operasyonu Sonrası Kritik Buluşma: Kılıçdaroğlu ve İlgezdi Aynı Masada

Ataşehir Operasyonu Sonrası Kritik Buluşma: Kılıçdaroğlu ve ..

Bahçeli’den Meclis Resepsiyonunda Dikkat Çeken Mesaj: “Sözümüz Sözdür”

Bahçeli’den Meclis Resepsiyonunda Dikkat Çeken Mesaj: “Sözüm..

Bahçeli’den Erken Seçim Çıkışı: “Sandık Oyuncak Değildir, Vakti Gelince Konuşur”

Bahçeli’den Erken Seçim Çıkışı: “Sandık Oyuncak Değildir, Va..

AKP’den “Ara Seçim” Çıkışına Sert Yanıt: “CHP Gerçeklerden Kopuk”

AKP’den “Ara Seçim” Çıkışına Sert Yanıt: “CHP Gerçeklerden K..

Erdoğan: İsrail’in Tahrikleriyle Çatışma Sıcak Savaşa Dönüştü, Önceliğimiz Ateşkes

Erdoğan: İsrail’in Tahrikleriyle Çatışma Sıcak Savaşa Dönüşt..

Kabine Sonrası Erdoğan’dan Yeni Bakanlara Mesaj: “Küçük Çaplı Revizyon Gerçekleştirdik”

Kabine Sonrası Erdoğan’dan Yeni Bakanlara Mesaj: “Küçük Çapl..

Bahçeli’den Akın Gürlek’e Açık Destek: “Tam Yanındayız

Bahçeli’den Akın Gürlek’e Açık Destek: “Tam Yanındayız"..

Erdoğan’dan Erken Seçim Hamlesi İddiası: En Düşük Emekli Aylığı İçin SGK’ya Çalışma Talimatı

Erdoğan’dan Erken Seçim Hamlesi İddiası: En Düşük Emekli Ayl..

Milas Mitinginde Erken Seçim Çağrısı: Özel’den Erdoğan’a “Zam Değil Sandık İstiyoruz” Mesajı

Milas Mitinginde Erken Seçim Çağrısı: Özel’den Erdoğan’a “Za..

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    # Takım O G B M A Y AV P
    1Galatasaray134245--547
    2Fenerbahçe2342111--240
    3Trabzonspor334209--522
    4Beşiktaş434179--819
    5Başakşehir534169--923
    6Göztepe6341413--710
    7Samsunspor7341312--91
    8Rizespor8341011--13-6
    9Konyaspor9341010--14-7
    10Kocaelispor1034910--15-12
    11Alanyaspor1134716--110
    12Gaziantep FK1234910--15-15
    13Kasımpaşa1334811--15-16
    14Gençlerbirliği S.K.143497--18-11
    15Eyüpspor153489--17-15
    16Antalyaspor163488--18-22
    17Kayserispor1734612--16-35
    18Fatih Karagümrük183486--20-23
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    Güncel fikstür verisi şu anda alınamadı.
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Erzurumspor FK1382312--355
    2Amed2382111--639
    3Esenler Erokspor3382111--646
    4Çorum FK438218--924
    5Bodrum FK5381810--1032
    6Pendikspor6381615--725
    7Keçiörengücü7381612--1030
    8Bandırmaspor8381612--1013
    9Manisa F.K.938167--151
    10Sivasspor10381411--134
    11İstanbulspor11381313--122
    12Sarıyer1238157--160
    13Iğdır FK13381311--14-2
    14Vanspor FK14381310--155
    15Boluspor1538146--184
    16Ümraniyespor1638137--18-4
    17Serik Spor1738116--21-31
    18Sakaryaspor1838810--20-27
    19Hatayspor193828--28-69
    20Adana Demirspor203813--34-147
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    Güncel fikstür verisi şu anda alınamadı.
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Batman Petrolspor136258--353
    2Muğlaspor236219--632
    3Elazığspor336216--945
    4Adana 01 FK4361910--720
    5Şanlıurfaspor536198--920
    6Ankaragücü636189--911
    7İnegölspor7361612--823
    8İskenderunspor836168--126
    9Beyoğlu Yeni Çarşı9361315--810
    10Ankaraspor10361313--1010
    1124 Erzincanspor1136156--156
    12Kastamonuspor1236119--16-12
    13Karacabey Belediyespor1336118--17-9
    14Altınordu1436811--17-26
    15Erbaaspor1536107--19-21
    16Beykoz Anadolu163686--22-29
    17Kepezspor173658--23-45
    18Karaman FK183649--23-56
    19Bucaspor 1928193648--24-38
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    Güncel fikstür verisi şu anda alınamadı.
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Sebat Gençlikspor130207--333
    2Yeni Orduspor230184--838
    3Yozgat Bld Bozokspor330176--731
    4Karadeniz Ereğli BSK430169--515
    5Fatsa Belediyespor530154--118
    6Zonguldak Kömürspor630137--1018
    7Pazarspor7301110--9-2
    8Karabük İdman Yurdu830125--13-15
    9Düzcespor930117--12-6
    10Tokat Bld Plevnespor1030106--14-7
    11Orduspor 1967113097--14-16
    12Amasyaspor 1968123096--15-12
    13Artvin Hopaspor133095--16-12
    141926 Bulancak143085--17-30
    15Çayelispor153059--16-21
    16Giresunspor163049--17-22
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    Güncel fikstür verisi şu anda alınamadı.
    Son güncelleme: 31.05.2026 12:00:35