Şam’da Ne Oldu? Hakan Fidan Konuşurken Basın Toplantısı Anonsla Kesildi
Tarih: 24-12-2025 09:15:59WELG | Şam – Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’nin başkenti Şam’da Suriye Geçici Hükümeti Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşurken, toplantı beklenmedik bir anonsla sona erdirildi. Yaşanan olay, salonda kısa süreli şaşkınlık yaratırken, Ankara’dan gelen açıklama “teknik aksaklık” vurgusuyla dikkat çekti.
Şam Temasları Nasıl Başladı?
Türkiye’den üst düzey bir heyet, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın katılımıyla Şam’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, temaslar kapsamında Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü; ardından dışişleri, savunma ve istihbarat başlıklarında ayrı ayrı toplantılar yapıldı.
Ortak Basın Toplantısında Beklenmeyen An
Görüşmelerin ardından Hakan Fidan ile Esad Hasan Şeybani ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamaların tamamlanmasının ardından gazetecilerin sorularına geçildi. Birkaç sorunun yanıtlanmasının ardından, Anadolu Ajansı muhabiri tarafından Gazze’ye ilişkin bir soru yöneltildi.
Tam da bu soruya yanıt verildiği sırada, salonda görevli bir yetkili tarafından şu anons yapıldı:
“Basın toplantısının sona erdiğini belirtmek isterim. Sayın bakanlara çok teşekkür ederim.”
Fidan Şaşkınlığını Gizlemeye Çalıştı
Anonsun yapıldığı anda konuşmasını sürdüren Hakan Fidan’ın sözleri yarıda kesildi. Çevirinin aktarıldığı kulaklığı çıkaran Fidan’ın şaşkınlığı kameralara yansıdı. Fidan, herhangi bir sözlü tepki vermeden, Şeybani ile tokalaşarak toplantı sonu fotoğrafı verdi ve salonu terk etti.
Yaşananlar, diplomatik teamüller açısından dikkat çekici bulunurken, toplantının bu şekilde bitirilmesi soru işaretlerine yol açtı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan Açıklama Geldi
Olayın ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, yaşanan durumun kasıtlı olmadığı savunuldu ve şu ifadelere yer verildi:
“Şam’da Sayın Bakanımız ile Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani’nin ortak basın toplantısının sonuna doğru teknik bir aksaklık yaşanmıştır. Gazze’deki gelişmelere dair yöneltilen soruya yanıt verilirken çevirmenin sesi kulaklıklara ulaşmamıştır. Bu nedenle oturumu yöneten Suriyeli yetkili, Sayın Bakanımızın konuşmasının tamamlandığını düşünerek toplantıyı erken sonlandırmıştır. Yaşanan durumdan ötürü Suriye tarafı heyetimizden özür dilemiştir.”
Diplomatik Protokol Tartışması
Her ne kadar resmi açıklama “teknik aksaklık” vurgusu yapsa da, bir dışişleri bakanının konuşmasının anonsla kesilmesi diplomatik protokol açısından tartışma yarattı. Olay, özellikle Gazze sorusu sırasında yaşanması nedeniyle kamuoyunda farklı yorumlara da neden oldu.
“Ne Oldu?” Sorusu Yanıtsız Kaldı
Ankara ve Şam arasındaki temasların içeriği kadar, basın toplantısında yaşanan bu kesinti de gündeme oturdu. O an salonda bulunan gazeteciler için ise cevap bekleyen soru hâlâ aynı:
Bu gerçekten yalnızca bir teknik aksaklık mıydı, yoksa diplomatik bir gerilim mi yaşandı?
@welgmedya.com
































