Steiermarklı Genç Girişimci Çıkmazda: “Çok Kazanıyorsun” Denildi, AMS Desteği Kesildi

 Tarih: 17-02-2026 13:55:51
Steiermarklı Genç Girişimci Çıkmazda: “Çok Kazanıyorsun” Denildi, AMS Desteği Kesildi

WELG | Graz – Steiermark’ta kendi el sanatları işletmesini kurarak ayakta kalmaya çalışan genç bir girişimci, AMS’nin “çok fazla kazandığı” gerekçesiyle işsizlik parası alamadığı için maddi çöküşün eşiğine geldi. Kleine Zeitung’da yer alan habere göre genç girişimci aylardır mali destek için kurumla mücadele ediyor; kira borçları ve ödeme ihtarları ise her geçen gün artıyor.

“Kendi İşimi Kurmak İstedim, Desteksiz Kaldım”

Mayıs 2025’te bir personel kiralama şirketinde tam zamanlı işe başlayan genç, aynı dönemde kendi işletmesini kurmak için çalışıyordu. Altı ay sonra kadroya alınması planlanırken Ekim 2025’te iş sözleşmesi, yan iş olarak serbest çalışmasına izin verilmediği gerekçesiyle feshedildi.

Bunun üzerine AMS’ye başvurduğunu belirten girişimci, işsizlik parasıyla birlikte Girişimci Kurma Programı’na (UGP) kabul edilmek istediğini ancak henüz kuruluş aşamasındaki işinin geçimini sağlayacak gelir getirmediğini söyledi.

Gerekçe Değişti, Başvuru Reddedildi

Başvuru reddedilince AMS’nin ilk gerekçesinin “zaten serbest çalışıyor olması” olduğunu aktaran genç, serbest faaliyetinin henüz altı aylık olduğunu belirtmesinin ardından gerekçenin değiştirildiğini ifade etti.

AMS: “Genel Kurallar Geçerli”

AMS ise bireysel vakalar hakkında açıklama yapamayacağını belirterek program için şu şartları sıraladı:

.- Yeni bir şirket kuruluşu olması

- Ana meslek olarak yürütülmesi

- Geçimi sağlayacak ekonomik gelir üretmesi

Küçük işletmeci düzenlemesi kapsamında olup sigorta yükümlülüğünden muaf olan serbest meslek sahiplerinin bu destekten yararlanamadığı, ayrıca borç yapılandırma sürecinde olanlar ile aile içi işletme devri yapanların da program dışında kaldığı ifade edildi.

Borç Kıskacında Hayatta Kalma Mücadelesi

Devlet desteği alamayan genç girişimci, gelirinin geçinmeye yetmemesine rağmen “çok kazandığı” gerekçesiyle yardım alamadığını belirtiyor. Artan kira borçları ve ödeme ihtarları nedeniyle işletmesini ve yaşamını sürdürebilmek için mücadele veriyor.

Bürokrasi Tartışması Yeniden Gündemde

Olay, Avusturya’da girişimciliği teşvik etmek amacıyla bürokrasinin azaltılacağı yönündeki siyasi açıklamalara rağmen sahadaki uygulamaların hâlâ ciddi engeller içerdiğini bir kez daha gündeme taşıdı.

@welgmedya.com

  Bu haber 420 defa okunmuştur.   Editör: Haber Merkezi   Kaynak: WELG MEDYA

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım