Güncelleme: 27-07-2020 13:34:00   23-07-2020 23:25:00

NESNE DEĞİL, ÖZNEYİZ!

İnsan esasen ne erkektir ne de kadın. Cinsiyetin farklı olmasının amacı, cinse özgü biçim farkını oluşturmak olmayıp yalnızca üremeye yarar.”                                                                                                                  Marie Le Jars de Gaurney

 

Kadın nedir? ne değildir?

Biz kadınlar,babanın kızı, erkek kardeşin bacısı, kocanın karısı, erkek çocuğun annesi, sistemin bir meta olarak gördüğü, ama bir tek kendisi olamayan...Her daim nesne olan, öznenin anlamını bile henüz kavrayamayan.. Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşasak ta, farklı kültürlere ait olsak ta, farklı diller konuşup, farklı ritüellere sahip olsak ta, ama hep aynı kaderi yaşıyan, ezilen, sömürülen, seks objesi olarak görülen biz kadınlar.....nesneleşirilmiş özneler…

Kadın candır...Kadın insandır...Kadın dosttur....Kadın yoldaştır...Kadın topraktir, var edendir..bakmasını bilene, bakıpta görmesini bilene, görüp te anlayabilene...yardır...

İçinde doğduğumuz bedeni ifade eden biyolojik cinsiyetten ziyade, toplumsal olarak şekillendirilen,toplumsal normlar içindeki beklentileri ve üstlenmemiz gereken rolleri ifade eden terim de toplumsal cinsiyettir.

Kadın, doğuştan evi simgeleyen pembe rengi almıştır. Zira kadının yeri evidir.Erkek maviyi almıştır, Mavi gökyüzüdür, özgürlüktür.Erkek doğuştan özgürlüğü hak etmiştir, ayrı bir bedel ödemeye gereksinimi yoktur...Zira erkektir. Kadın ise fıtratı gereği erkeğe boyun eğmek, erkeğini mutlu edip,çocuk doğurmakla yükümlüdür.Dinin emrettiği budur. Bunun dışında da başka bir hükmü yoktur.

Özgürlüğü ve kendi kimliğini kazanmak için önce ailede ki erk anlayışla daha sonra sosyal normlarla dayatılan toplumsal baskı ve devlet zihniyeti ile yani patriyarkal sisteme karşı mücadele edip, bedel ödemesi gerekmektedir.Zira İsimler verilirken de kızlara Narin, Gül,Demet gibi isimler verilirken, erkeklere ise Mert, Özgür,Cesur gibi isimler verilir.Kız çocuklarına bebek hediye edilerek anaçlık, duygusallık, edilgenlik atfedilir. Erkeklere atfedilen yönetme, cesaret, atılganlık, özgür olma, sahiplenmedir.

Kız çocuklarına, güzel kızım denerek, kız çocuğun fiziki olarak belli özelliklerinin olmasının gerekliliği,yay gibi kaslar, ok gibi kirpikler, etli dudaklar, dolgun kalçalar....bir tek zeki olmanın, onurlu duruş sergilemenin, eğitimin gerekliliğinin vurgusu yapılmaz...Erkek çocuklara ise zeki oğlum, çapkın oğlum yakıştırması yapılır.Sünnet düğünleri yapilarak, cinsiyeti kutsanır. Aman da oğlumun pipisi de pipisi denerek tüm iktidar, tüm güc erkeklik cinsiyeti ile özdeştirilir.

Ben bir kız çocuğu annesi olarak, kızıma güzel diye hitap edildiğinde,  evet,  benim kızım güzel ama ,güzel olmasının hiç bir önemi yok, benim kızım zeki, akıllı, onurlu diyerek, bilinç altına değerli olanın akıldan, onurlu durustan geçtiğini kodlamak istiyorum. Bu gün çağımızın yüz karası olarak gösterebileceğim „Güzellik Yarışmaları“ ile kapitalist sistemin kadın bedenini bir meta olarak sunması içler acısıdır...İçi boşaltımış,  ruhsuz, eğitimsiz, ama fiziki özelliklerin ön plana çıkartan anlayışla kadın nesneleştirilmiştir...Arzu edilen, arzu eden değil.   Kapitalist sistemin dayattığı en alakasız reklamlarda kadınların vücutlarının sergilenmesi mantığı ile kadın bedenini tahrik unsuru olarak gören, erkeği tahrik etmemesi için kadının vücudunu kapatan bağnaz eksenli din anlayışı aynı zihniyetin ürünüdür.Oysa güzellik aynaya baktığımızda ne gördüğümüzle alakalıdır....Bedensel, fiziksel özelliğin dışındaki yaşadıklarımız, eğitimimiz, algıladıklarımız, sorguladıklarımız..

Kendi bedenimize ve ruhumuza kendimizce bakabilmektir güzellik.....Erkek gözüyle değil...“Erkekler kadınları seyrederler.Kadınlarsa seyredişlerini seyrederlerler“. Kadın içindeki gözlemci erkek,ile kendisini bir nesneye-seyirlik bir şeye dönüştürür.

Kadının hayatı, ataerkil toplum tarafından kurgulanırken, istediği gibi değil de rolünü oynamak üzere beynine kodlanmış dayatmalar, ahlak normları altında ki her türlü ahlaksızlıklar , kadının kendi isteklerini, arzularını, hayattan beklentileri bilinçaltına bastırmasına ve bu dünya da hayatta iken ölü bir ruh gibi yaşamasına sebep olur. Oysa kadına gülmek ne yakışır...içten bir kahkaha...En güzel halidir gülerken, hiçbir süse ihtiyaç duymadan en masum, en yalın, şartlandırılmamış,koşullandırılmamış, sınırlandırılmamış hali ile......ya dans etmek...en estetik halidir kadının....İlk kadın filiozoflardan Rosa Mayreder „ Kadınların ne olduğu ancak onların ne olmaları gerektiği önceden belirlenmezse bilinebilir“, diyerek ancak kadını kalıplaşmış toplumsal cinsiyet rolünden çıkartarak özünü bulacağına vurgu yapmıştır

Namus Kavramı !

Namus sözcüğü Hellence’deki eril bir sözcük olan “nomos” sözcüğünden gelmektedir.Anlamı sahiplenmektir .Bu bağlamda günümüzdeki namus anlayışı ile ilişkilendirme, erkeklerin kadınlar üzerinde kurduğu mülkiyet üzerinden yapılabilmektedir.Kelimenin sahiplenme bağlamındaki anlamı ayrıca Carl Schmidt tarafından “Bir toprak parçasının sahiplenilmesi” bağlamında yani mülk edinme anlayışı ile ifade edilmektedir.Patriyarkal sistemin , kapitalist düzenin, erk zihniyetin kadın üzerinde kurduğu mülkiyet anlayışı veya hakkı,‘namus’ kelimesinin kökeni incelediğinde bağlantı görülmektedir.

Eril kontrolü ve eril tahakkümü kolaylaştırmak,  ataerkil sistemin varlığını sürmesi adına namus kodları kadının kontrolü ve nesneleştirilmesine ve kadının cinselliği ile ilişkili ‘utanç’ ve mülkiyet“ kavramlarını denetlemeye yönelik cinsiyetçi davranışa dair sıkı kodların sürdürülmesi içindir.

Ulus devlet içinde kadının vatan ile imgeleştirilir , ulus devlet için vatan topraktır..Toprak, tarih boyunca da anadır. Kadın ile vatanın bir diğer özdeşleştirilmesi ise namustur.Militarist anlayışta topraklar vatan, hem de erkeğin sahip olduğu „şey „olarak kadın namustur.Devle ve din kendi kurumsal yapılarının devamı için kadını aile kurumu içinde yalnızca bedeni üzerinden metalaştırarak eve hapsetmiştir.

Cinsel eğitimin okul sisteminde yeteri kadar ve doğru anlamda veilmediği bizim coğrafyamızda,cinselliğe ait algıyı maalesef ki ve ne acıki ağızda gezen küfürlerden öğrenen bir zihniyetin, kadın bedenine bakış açısı ne kadar doğru olabilir ki.....Namus Kavramı birileri birilerinin, anasına, kızına,bacısına, karısına küfür edince , bedeni üzerinde sözlü ya da fiziksel tacizde bulunarak , karşı tarafın namusuna zarar vermiş olmuyor..Zira fiziksel ve politik gücü elinde bulundurup, bunu kötüye kullanan zihniyetin namusu zedeleniyor..Ayrıca da kadına sözlü, bedensel ve ekonomik olarak tacizde bulunan erk zihniyeti kanunlarla koruyan devletin namusu zedeleniyor...Kadın gene dimdik ayakta...alnı açık, yüreği belki yaralı ama onurlu, mağrur.... Özellikle belirtmek isterim ki, Namus Kavramı  kadın bedeni üzerinden, iki bacak arasında yorumlanamıyacak kadar onurlu bir kavram….

Namuslu olmak yürek ister...Onurlu duruş ister...Meydan okurcasına dik duruş ister..

Maalesef erk sistemi  kendilerine dayanak alan, yüreksiz erkekler tarafından kadın bedeni üzerinden, sadece iki bacak arasında sınırlandırılmak istenir.Oysa ki hayatın içindeki durusun belli eder, namuslu olup olmadığını....cinsiyetin değil...yüreğin ve aklın...vicdanın...

Ayrıca erkekler de yeteri kadar namuslu olursa, kadınların da namus sorunu kalmayacaktır...

Halbuki iki farklı cins , iyi bir arkadaş, iyi bir dost, iyi bir yoldaş olabilmeli...bacı kavramının arkasına saklanmadan...

Kanunlar, tüzükler, yönetmeliklerle yani devlet, din zihniyeti ve toplumsal normların çember içine aldığı ve kadın bedeni ve emeği üzerine hükmetmek için kadının kendi bedeni üzerin de ki söz söyleme hakkını elinden alan ve sadece cinsellilkle özdeştirilen namus kavramı , namussuz zihniyetin toplumun bilinçaltına yanlış kodlamasının bir ürünüdür....

Örneğin ataerkil bir toplum olan Arap kültüründe “bir erkeğin namusu kadının apış arasındadır„şeklinde atasözü bulunmaktadır.

Erkek çocukların zihnine yanlış kodlanan,  kimisinin yüzüne çıkardığı...kimisinin bilinçaltında zihninde beslediği.....kadın ya ana ;ya bacı , ya yardır...Bu kavram yanlış bir zihniyetin ürünüdür. Kadın arkadaştır,kadın dostur, kadın yoldaştır yeri geldiğinde...Diğer kavramların, özelliklede bacım anlayışının altında erimeden.....

Türkiye’de eril şiddeti meşrulaştıran en önemli etken cinsel ahlak kurallarının erkeğe verdiği koruma görevidir.Bu koruma görevi vasıtasıyla,kadınların ikincilleştirilerek itaat etmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda şiddet, bir tehdit unsuru oluşturmaktadır. Ayrıca devlet tarafından şiddetin onaylanması veya göz yumulması, şiddetin toplumda daha fazla yeredinmesine neden olmaktadır.

Değer gördüğü, önemsendiği, özgür olduğu ortamda beslenen özgüveniyle kendini bulabilen kadın ancak gelişebilir. Beynin hem sağ hem sol lobunu kullanma yetisine sahip olduğu için , çok yönlü bakış açısına sahip olan kadın, maalesef namus kavramı ile hareket alanı sadece, mutfağı, yatak odası ve evi iledaraltılmak isteniyor.Devlet ve ahläksal söylemlerde de hep kutsiyet atfedilerek, yuvayı dişi kuş yapar söylemi ile aile kurumuve annelik kimliği kadına öyle bir yapıştırılır ki varlıksal olarak sadece „anne, bacı, „ olarak anılır.

Peki nedir? Kadın Sorunu? Kadın Hakları? Kadın Özgürlüğü? Çözüm nedir?

 Erkeklerin kadınları soyan aç bakışlarıından kurtulmak mı? gazetelerde, sosyal medyada kadına yönelik şiddeti kanıksamadığımız, bu şiddeti ortadan kaldırmak için , slogan atmak yerine real çözümler üretmek adına, insan olma plaformunda birleştiğimizde mi ? Kadını hesaba katmadan her adımın devrim yolunda, barış yolunda, hak ve adalet yolunda eksik kaldığı bilincine varıldığında mı ..?

'Kadın Doğulmaz, Kadın olunur“                            ... Simone de Beauvoir

Gücümüzü biz kadınlar, birbirimizden ve haklı davamızdan alıyoruz. Bunu yüreğimizle hissediyor,ruhumuzla inanıyor ve tüm gücümüzle direniyoruz ve diretiyoruz….

Yaşam için……yaşamak  için……     yaşatmak  için……

Biliyoruz...vermeyecekler, vermek istemeyecekler.....Ama bunu da böyle bilsinler ki bizim de esarete ve karanlık zihniyete rızamız yok,istediğimizi elde edene kadar mücadeleye devam edeceğiz...

Seneca' nın dediği gibi , "Bizler aynı denizin dalgaları, aynı ağacın yaprakları, aynı bahçenin çiçekleriyiz".

Evet...Biz Kadınlar hangi coğrafyada yaşarsak yaşayalım , kederimiz, derdimiz, mağrur duruşumuzla içimize akıttığımız gözyaşlarımız aynı.......Derdimizin dermanıda aynı...Erk zihniyeti , patriyarkal sistemi yer ile bir etmek...

Yine bir Budist öğretisi gereği..."Farklı dağlara, nehirlere sahip olsakda aynı güneşi, ayı ve gökyüzünü paylaşıyoruz."  Umudumuz, özgürlük yolunda ki mücadelemiz.

Bende Nazım Hikmet ile kadın arkadaşlarıma seslenmek ve sesi çıkamayanlara ses olmak istiyorum: "Yok öyle....Umutları yitirip, karanlıklara savrulmak...Unutma ! aynı gökyüzü altında , bir direniştir yaşamak."

Bu dayanışmada yanımızda olan, olmak isteyen, haklı davamızda kendini demokrat, aydın, insan hakları savunucusu ve evrensel değerler ile kendini özdeştiren tüm erkek arkadaşlara, canlara da selam olsun !!!!

El ele...omuz omuza aydınlık günlerin özlemi ile birlikte yürüyeceğimiz yollara...

Yaşasın Kadın Dayanışması ! Yaşasın Yoldaş Dayanışması !

Tek çözüm Değişim.


ZELIHA ALTUNTAS

 

  Bu yazı 2496 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 30 26 1 3 68 20 81 +48
2 Fenerbahçe 30 25 1 4 79 25 79 +54
3 Trabzonspor 30 15 11 4 51 40 49 +11
4 Beşiktaş 30 14 12 4 40 36 46 +4
5 Kasımpaşa 30 12 11 7 53 55 43 -2
6 Başakşehir FK 30 12 12 6 38 35 42 +3
7 Çaykur Rizespor 30 12 12 6 36 47 42 -11
8 Antalyaspor 30 10 9 11 35 33 41 +2
9 Adana Demirspor 30 9 9 12 46 39 39 +7
10 Alanyaspor 30 9 9 12 38 42 39 -4
11 Sivasspor 30 9 10 11 36 43 38 -7
12 Samsunspor 30 10 14 6 35 41 36 -6
13 Kayserispor 30 10 11 9 36 43 36 -7
14 MKE Ankaragücü 30 7 11 12 36 39 33 -3
15 Hatayspor 30 7 11 12 36 40 33 -4
16 Konyaspor 30 7 11 12 31 42 33 -11
17 Gaziantep FK 30 8 15 7 34 44 31 -10
18 Fatih Karagümrük 30 7 14 9 34 38 30 -4
19 Pendikspor 30 7 15 8 34 61 29 -27
20 İstanbulspor 30 3 20 7 22 55 13 -33
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 27 21 5 1 64 23 64 +41
2 Göztepe 27 17 5 5 45 15 56 +30
3 Sakaryaspor 27 13 6 8 41 28 47 +13
4 Çorum FK 27 13 8 6 44 28 45 +16
5 Kocaelispor 27 13 8 6 39 31 45 +8
6 Bodrumspor 27 12 7 8 35 19 44 +16
7 Boluspor 27 12 8 7 26 28 43 -2
8 Bandırmaspor 27 11 8 8 37 24 41 +13
9 Gençlerbirliği 27 10 7 10 31 26 40 +5
10 Erzurumspor FK 27 10 7 10 26 21 37 +5
11 Ümraniyespor 27 9 12 6 32 39 33 -7
12 Keçiörengücü 27 8 11 8 24 33 32 -9
13 Manisa FK 27 7 10 10 33 33 31 0
14 Şanlıurfaspor 27 6 12 9 23 30 27 -7
15 Tuzlaspor 27 7 14 6 26 43 27 -17
16 Adanaspor 27 8 16 3 21 40 27 -19
17 Altay 27 5 19 3 12 55 15 -43
18 Giresunspor 27 2 21 4 12 55 7 -43
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 30 21 5 4 67 26 67 +41
2 Bucaspor 1928 30 18 3 9 46 19 63 +27
3 Van Spor FK 30 19 5 6 50 31 63 +19
4 1461 Trabzon FK 30 16 6 8 56 32 56 +24
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 30 15 6 9 42 25 54 +17
6 Ankaraspor 31 14 6 11 39 26 53 +13
7 Ankara Demirspor 30 13 12 5 35 32 44 +3
8 Karacabey Belediye Spor 31 11 10 10 32 29 43 +3
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 30 12 13 5 35 31 41 +4
10 Diyarbekir Spor 30 11 12 7 32 30 40 +2
11 Kırklarelispor 31 9 12 10 24 34 37 -10
12 Hes İlaç Afyonspor 30 8 11 11 18 28 35 -10
13 Nazilli Belediyespor 31 10 13 8 35 49 35 -14
14 Altınordu 30 8 12 10 34 31 34 +3
15 Serik Belediyespor 31 8 13 10 25 34 34 -9
16 Zonguldak Kömürspor 30 7 15 8 29 49 26 -20
17 Kırşehir Futbol SK 31 5 20 6 28 61 21 -33
18 Bursaspor 30 5 17 8 22 50 20 -28
19 Adıyaman FK 30 3 22 5 20 52 14 -32
Takım O G M B A Y P AV
1 Aliağa Futbol A.Ş. 24 17 0 7 50 12 58 +38
2 Kepezspor FAŞ 23 18 1 4 47 11 58 +36
3 52 Orduspor FK 24 12 7 5 30 22 41 +8
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 23 11 6 6 28 19 39 +9
5 Edirnespor 23 11 8 4 37 22 37 +15
6 İnegöl Kafkas GK 23 9 6 8 24 23 35 +1
7 Mardin 1969 Spor 23 10 9 4 31 26 34 +5
8 K.Çekmece Sinopspor 24 9 9 6 33 25 33 +8
9 Artvin Hopaspor 23 8 8 7 30 22 31 +8
10 Karabük İdmanyurdu Spor 23 9 10 4 21 31 31 -10
11 Talasgücü Belediyespor 24 8 14 2 24 37 26 -13
12 Kırıkkalegücü FK 23 6 12 5 18 29 23 -11
13 Gümüşhanespor 24 4 11 9 18 37 21 -19
14 Malatya Arguvanspor 23 2 17 4 9 40 10 -31
15 Tarsus İdman Yurdu 23 2 18 3 16 60 9 -44
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2024 İstanbulspor vs Çaykur Rizespor
 02/04/2024 Antalyaspor vs MKE Ankaragücü
 02/04/2024 Galatasaray vs Hatayspor
 02/04/2024 Gaziantep FK vs Alanyaspor
 03/04/2024 Sivasspor vs Fatih Karagümrük
 03/04/2024 Fenerbahçe vs Adana Demirspor
 03/04/2024 Kayserispor vs Kasımpaşa
 03/04/2024 Konyaspor vs Trabzonspor
 04/04/2024 Başakşehir FK vs Beşiktaş
 04/04/2024 Samsunspor vs Pendikspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2024 Keçiörengücü vs Çorum FK
 02/04/2024 Şanlıurfaspor vs Sakaryaspor
 02/04/2024 Boluspor vs Gençlerbirliği
 02/04/2024 Manisa FK vs Bodrum FK
 03/04/2024 Tuzlaspor vs Ümraniyespor
 03/04/2024 Adanaspor vs Eyüpspor
 03/04/2024 Altay vs Bandırmaspor
 03/04/2024 Kocaelispor vs Göztepe
 04/04/2024 Erzurumspor FK vs Giresunspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/04/2024 Diyarbekir Spor vs Nazilli Belediyespor
 03/04/2024 Esenler Erokspor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 03/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Altınordu
 03/04/2024 Kırklarelispor vs Bucaspor 1928
 03/04/2024 Kırşehir Futbol SK vs Adıyaman FK
 03/04/2024 Van Spor FK vs Ankaraspor
 03/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Karacabey Belediye Spor
 03/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Bursaspor
 03/04/2024 1461 Trabzon FK vs Ankara Demirspor
 03/04/2024 Kırklarelispor - Bucaspor 1928 Kırklarelispor ligde evindeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Kırklarelispor yenilmez
 03/04/2024 Diyarbekir Spor - Nazilli Belediyespor Diyarbekir Spor ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Nazilli Belediyespor yenilmez
 03/04/2024 Van Spor FK - Ankaraspor Van Spor FK ligde evindeki son 7 maçını kazandı  Van Spor FK kazanır
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/04/2024 Artvin Hopaspor vs Edirnespor
 03/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Gümüşhanespor
 03/04/2024 K.Çekmece Sinopspor vs İnegöl Kafkas GK
 03/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Kepezspor FAŞ
 03/04/2024 Mardin 1969 Spor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 03/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Kırıkkalegücü FK
 03/04/2024 52 Orduspor FK vs Karabük İdmanyurdu Spor
 03/04/2024 52 Orduspor FK - Karabük İdmanyurdu Spor 52 Orduspor FK ligde evindeki son 5 maçını kazandı  52 Orduspor FK kazanır
 03/04/2024 Tarsus İdman Yurdu - Kırıkkalegücü FK Kırıkkalegücü FK ligde deplasmandaki son 8 maçında hiç kazanamadı  Tarsus İdman Yurdu yenilmez
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI