Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nin Hafıza Müzesi Olması İçin Çağrılar Sürüyor
Tarih: 06-09-2024 07:03:09"44 Yıl Geçti, Etkileri Hâlâ Sürüyor"
Darbe döneminin tanıklarının oluşturduğu "5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu", cezaevi önünde bir basın açıklaması yaparak, cezaevinin hafıza müzesine dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Grup üyesi Haluk Yıldızhan, 5 Nolu Cezaevi'ni bir "kişiliksizleştirme laboratuvarı" olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: “12 Eylül darbesi üzerinden 44 yıl geçti, ancak etkileri hala devam ediyor. 5 Nolu Cezaevi, sadece işkence merkezi değil, aynı zamanda asimilasyon ve kişiliksizleştirme deneylerinin yapıldığı bir yerdi."
Proje Süreci Başladı, Ancak Sonuç Bekleniyor
Cezaevinin 2022 yılında boşaltılarak müzeye dönüştürülmesi kararı alınmasına rağmen, tanıklar somut adımlar atılmadığını belirtiyor. 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu, projenin tüm aşamalarında yer almak ve tanıklıklarını paylaşmak için çağrıda bulunarak, “Bir bütün olarak hafıza müzesine dönüşmeli” dedi.
Almanya'daki Nazi Kampları Örneği
Grup, Almanya’daki Nazi kampları ve Türkiye'deki Sinop ve Ulucanlar cezaevleri gibi örneklerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı ve 5 Nolu Cezaevi’nin yaşanan vahşetin gelecek nesillere aktarılacağı bir hafıza müzesine dönüştürülmesi talebinde bulundu.
@welgmedya.com




























