DEDEF: Dersim’de Tarikat Örgütlemelerine İzin Vermeyeceğiz

DEDEF Düzenlediği basın toplantısında, Dersimde son dönemlerde yaşananlar ilgili basın ve kamuoyununu bilgilendirdi.
 Tarih: 07-12-2020 14:01:01   Güncelleme: 07-12-2020 14:14:01
DEDEF: Dersim’de Tarikat Örgütlemelerine İzin Vermeyeceğiz

Yapılan açıklamada Dersim bin yıllardan beri nice zalimlerin zulmüne maruz kaldı. Birçok sefer yapıldı. Birçok zulüm yaşandı. Belli periyodlarla çeşitli askeri seferler düzenlendi. Kent ile ilgili özel kanunlar çıkartıldı, özel uygulamaların yapıldığı kentlerin başına konuldu, özel soykırım politikalarına tabi tutuldu.  Her birimizin üzerinden hala devam eden ağır travmalar yaşadık, yaşıyoruz.

 "TOPLA, TÜFEKLE, SÜRGÜNLERLE BAŞARAMADIKLARINI TARİKATLARLA YAPMAK İSTİYORLAR"

Topla, tüfekle, sürgünlerle başaramadıklarını Dersim’in dört bir yanında HES, barajlar, orman yangınları, maden projeleri, dere ıslah ve sulama kanalı adı altında doğaya yönelik talan ve tahribatlar, dağ keçilerinin ihaleye çıkarılarak katledilme projeleri ile başarmak istiyorlar.  

Bunlarla başaramadıklarını ise geçmiş yıllardan beri çok yönlü bir asimilasyon kıskacına alarak başarmak istediler.  1937/38 de başlayan, sırasıyla 12 Mart, 12 Eylül askeri faşist darbelerinin, 12 Eylül’de her köye cami yapılmasının, Dersimli çocukların kuran kursu-imam hatip okullarına zorla götürülmesinin ve 94 köy boşaltmaları ile sürgünlerin hedefi oldu Dersim Halkı.

Dersim’de kalanlar ise Devletin de desteği ile yakın geçmişte gerici Gülen Cemaatini üzerinde asimilasyon politikalarını devreye konulmuştur. Gülen cemaati ile ters düşen devlet, bu günlerde ise diğer gerici tarikat, cemaat vb. dernekler ile bu asimilasyonu devam ettirilmek istenmektedir.

Dersim’de yer alan bu gerici cemaat ve derneklerin bir kısmını Munzur Eğitim ve Kültüre Hizmet Derneği (Süleymancıların), Ehlibeyt Sevenler Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (Menzil tarikatı), Ensar Vakfı Tunceli Şubesi, Birlik Vakfı Tunceli Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti Tunceli Şubesi, Tügva Tunceli Temsilciliği ve Milli Beka Hareketi Derneği gibi (sosyal medya üzerinden faaliyet sürdürüyor.)  çok sayıda gerici cemaatler farklı isimler altında faaliyetlerini sürdürdüklerini görüyoruz.

"BİLİMİN VE AYDINLANMANIN MERKEZİ OLMASI GEREKEN MUNZUR ÜNİVERSİTE’SİNDE, BUGÜN GERİCİ CEMAAT VE TARİKATLAR CİRİT ATIYOR"

Dersim’de dernek ve vakıf adı altında kurumlaşan bu tarikatların devletten bağımsız faaliyet sürdürdüklerine inanmıyoruz. Tam tersi bir devlet politikası olarak düşünmekteyiz.

Bilimin ve aydınlanmanın merkezi olması gereken Munzur Üniversite’si, bu gerici cemaat/tarikatların cirit attığı ve kadro kaptığı bir çiftlik haline gelmiş durumda ve üniversite uzantılı kentteki cemaatler aynı zamanda birbirini beslemekte ve kollamaktadır. Bu durum asla kabul edilemez.

Dersim, eğitim, sosyal ve kültürel alandaki düzeyi bakımından, farklı kültürlerin/yaşam tarzlarının sorunsuz bir şekilde kendilerini ifade edebilme olanağı bulabilen kentlerden biridir. Küçük bir Alevi kenti olan Dersim’de cemaat ve tarikat yapılanması toplumsal gereksinim olmayıp,  tamamen,  tahakkümcü asimilasyon politikalarının araçları olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu yapılanmalar örgütlenme özgürlüğü kapsamında düşünülemez ve değerlendirilemez.

Bugün caddeleri, sokakları ırkçı sembollerle donatılan, inanç yerleri, dağı taşı bombalanan, doğası, maden ocaklarıyla talan edilen, ormanları yakılan, kutsal kabul ettikleri dağ keçileri için av ihalesi açılan Dersim coğrafyası sahipsiz değildir.  Bütün toplumsal varlığımıza, dilimize, kültürümüze, inancımıza yönelik bu ve benzer saldırıları hiçbir vicdanlı Dersimli’nin kabul etmeyeceği gibi, bu ülkedeki emek ve demokrasi güçleri de asla kabul etmeyecektir.

Doğa katliamından sonra Bir başka kuşatma, tarikatlardan cemaatlerle, AKP’nin hükümet ve devlet gücüyle, Dersim’i öz gücünden, öz kimliğinden ve inancından koparmaya çalışıyorlar. Ahtımız aht, sözümüz söz olsun, tarikatlara da AKP’ye de bu kuşatmaya da dur diyeceğiz. Buradaki misyonerlerini bir an önce geri çeksinler, geri çekmezler ise bu halkın vereceği cevap sert olacaktır.

“Dersime sefer olur ama zafer olmaz’’ diyen Alişer Efendi’nin felsefesini ve Raa Haqi inancını esas alan insanlığın ortak değerlerinde yürüyen Dersimliler ve dostları geçmişte olduğu gibi bu gün de teslim olmayacaklardır. Yavuz’dan bu yana süren ve yeni türevleri olan hiçbir yezide hiçbir Dersimli’nin boyun eğip teslim olmayacağına inanıyoruz.

Kentteki ve üniversitedeki bu gerici yapılanmaların,  kendi çıkarları için toplumu nasıl ateş çemberi içine attıklarını görmediğimizi ve bu duruma sessiz kalacağımız zannetmesinler.

Dersim’de devlet destekli cemaat ve tarikat örgütlenmeleri bir an önce durdurulsun!

DERSİM DERNEKLER FEDERASYONU (DEDEF)

 

  Bu haber 1082 defa okunmuştur.   Editör: Haber merkezi   Kaynak: welgmedya
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNCEL Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI