Hamas ve El Fetih, Çin'in Arabuluculuğunda Ulusal Birlik Anlaşması İmzaladı

 Tarih: 23-07-2024 16:20:35
Hamas ve El Fetih, Çin'in Arabuluculuğunda Ulusal Birlik Anlaşması İmzaladı
WELG / Pekin - Çin medyası, Hamas ve aralarında El Fetih ve İslami Cihad'ın da bulunduğu Filistinli grupların 'ulusal birlik' için anlaşma imzaladığını duyurdu. Filistinlilerin 17 yıllık iç bölünmesini sonlandırma hedefiyle Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelen Hamas ve El Fetih temsilcilerinin, ulusal uzlaşı görüşmelerinde anlaşmaya vardığı bildirildi

Pekin Deklarasyonu

WELG | Çin devlet medyasının Salı günü yayımladığı haberlere göre, Hamas ve El Fetih, yıllardır süren anlaşmazlığı sona erdirmek için Pekin'de bir deklarasyon imzaladı. Bu adım, taraflar arasındaki derin bölünmeyi çözmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Salı günü düzenlenen bir basın toplantısında Hamas delegasyonu temsilcisi Musa Abu Marzook, "barış sürecini" tamamlayacak bir anlaşmanın imzalandığını belirterek, "Tarif edilemez bir dönüm noktasındayız. Halkımız mücadelelerine devam ediyor." dedi. İki grup, Çin devlet televizyonu CCTV'ye göre, "bölünmeyi sona erdirmeyi ve Filistin'in birliğini güçlendirmeyi" hedefleyen Pekin Deklarasyonu'nu imzaladı.

Çin'in Arabuluculuk Rolü

Çin TV ağı CGTN'den sosyal medya platformu Weibo'da yapılan bir gönderiye göre, iki rakip Filistinli grup ve 12 diğer siyasi hareket, geçtiğimiz pazar günü başlayan görüşmeleri tamamlayarak Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. Çin, İsrail-Filistin çatışmasında geleneksel diplomatik arabuluculardan biri olmasa da, bu deklarasyon tarafları birleştirmeyi amaçlayan bir dizi görüşmenin sonucu olarak görülüyor.

Ateşkes Sonrası Belirsizlik

Bu gelişme, İsrail ve Hamas'ın, dokuz aydır süren savaşı sona erdirmeyi ve Hamas tarafından tutulan onlarca İsrailli rehineyi serbest bırakmayı amaçlayan uluslararası destekli bir ateşkes önerisini değerlendirdiği bir dönemde geldi. Ancak, bir anlaşma imzalanması durumunda dahi, savaş sonrasında Gazze'nin nasıl şekilleneceği belirsizliğini koruyor. İsrail, Hamas'ın Gazze'yi yönetmede herhangi bir rol üstlenmesine şiddetle karşı çıkıyor.

Hamas yetkilileri, Gazze'deki saldırıların başlamasından bu yana partinin Gazze'yi yönetmeye dönmek istemediğini belirtti ve çeşitli Filistinli siyasi hareketler tarafından üzerinde anlaşılacak bir teknokrat hükümetinin kurulmasını talep etti. Bu hükümet, Gazze ve Batı Şeria'da seçimler için hazırlık yapacak ve birleşik bir hükümetin oluşturulmasını amaçlayacak.

Ortak Bildiri

Pekin'deki son görüşmelerin ardından yayınlanan ortak bir bildiri, hükümetin nasıl veya ne zaman kurulacağına dair ayrıntı vermeyerek, bunun sadece "fraksiyonlar arasında bir anlaşma" ile mümkün olacağını belirtti. Hamas ve El Fetih, 2007'de Hamas'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın El Fetih'e bağlı güçleri Gazze'den zorla çıkarmasından bu yana rakipti. Abbas'ın başkanlığındaki El Fetih ağırlıklı Filistin Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'nın bir kısmını kontrol ediyor.

2006 yılında Hamas, genel seçimleri kazandıktan sonra, birlik hükümeti kurmak için Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile müzakerelere başladı. İki taraf, Hamas’ı da içerecek şekilde bir birlik hükümeti altında, Filistin Yönetimi’nin 1993'te İsrail ile yaptığı barış anlaşmalarına "saygı gösterecekleri" konusunda anlaşmaya vardı. Ancak İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), birlik hükümetini tanımayı reddetti ve ekonomik yaptırımlar uyguladı.

@welgmedya

  Bu haber 771 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: welg medya haber

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım