Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

KKTC’de bugün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 738 sandıkta kullanılan oyların tümü sayıldı, kesin olmayan sonuçlar açıklandı. 11 adaydan hiçbiri, geçerli oyların yarısından fazlasını alamadı, seçim gelecek Pazar yapılacak ikinci tura kaldı.
 Tarih: 12-10-2020 06:35:38
Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Saat 18.00'de oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından başlayan sayımda sandıkların tamamı açıldı. Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) aktardığına göre adayların hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy elde edemedi.

Seçimde yüzde 32,34 oranında oy alan Ersin Tatar ile yüzde 29,84 ile ikinci sıraya yerleşen Mustafa Akıncı, 18 Ekim'de yapılacak ikinci tur seçimlerde cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ise yüzde 21,67 ile üçüncü sırada yer aldı.

Normal şartlarda 26 Nisan'da yapılması gereken ancak Covid-19 salgını sebebiyle ertelenen cumhurbaşkanlığı seçimi bugün (11 Ekim) yapıldı.

YSK verilerine göre kayıtlı 198 bin 867 seçmenin bulunduğu seçimde vatandaşlar 738 sandıkta oy kullandı.

KKTC'de seçim sistemi

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir yapılıyor. Ülkede 18 yaşını bitirmiş her KKTC vatandaşı, seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip. Seçilme yaşı ise milletvekilliği için 25, cumhurbaşkanlığı için 35 olarak belirlenmiş durumda.

Anayasa'nın 99'uncu maddesine göre, KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan adayın kazanabilmesi için kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor.

Adayların hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamazsa seçim 7 gün sonra en çok oy alan iki aday arasında yineleniyor ve ikinci turda en çok oy alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

 

  Bu haber 1752 defa okunmuştur.   Editör: Haber merkezi   Kaynak: welgmedya
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER AVRUPA Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI