Licê'de Katledilen Mehmet Yıldırım'ın Ailesi ve Yurttaşlar Tepkili: "Yıldırım Sivil Bir Vatandaştı"

 Tarih: 25-05-2024 19:41:52
Licê'de Katledilen Mehmet Yıldırım'ın Ailesi ve Yurttaşlar Tepkili:
Diyarbakır (Amed), Licê - Amed'in Licê ilçesine bağlı kırsal Nenyas Mahallesi'nde dün akşam saatlerinde düzenlenen operasyonda 4 çocuk babası Mehmet Yıldırım (45) katledildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yıldırım’ın "Gri liste"de yer aldığını ve birçok olayda fail olduğunu iddia etti. Ancak mahallede yaşayan yurttaşlar, bakanın açıklamalarının aksine Yıldırım’ın sivil bir vatandaş ve dört çocuk babası olduğunu belirtti.

Yurttaşların Tanıklıkları ve Yaşananlar

 

WELG | Operasyonun yapıldığı mahalleye giderek görüştüğümüz yurttaşlar, Yıldırım’ın ve ailesinin sürekli baskı altında olduğunu ifade etti. Yıldırım'ın sivil bir vatandaş olduğunu ve en küçük çocuğunun 5 yaşında olduğunu vurgulayan mahalle sakinleri, Yıldırım’ın ve babasının evlerinin yılda birkaç kez askerler tarafından basıldığını, aileye yönelik baskıların yeni olmadığını söyledi.

İsimlerini güvenlik gerekçesiyle saklı tutmamızı isteyen yurttaşlar, operasyonun detaylarını şöyle anlattı: Akşam 22.14 sularında köye bir pikabın geldiğini, 5-10 dakika sonra ise köyün yukarı kısmında konuşlanan askerlerin ateş açtığını ve ardından Yıldırım’ın evinin bulunduğu alanın tarandığını belirttiler. Silah seslerinin ardından askerlerin 3 ayrı yoldan zırhlı araçlarla köye giriş yaptığını ifade ettiler.

İnfaz Şüphesi ve Detaylar

Silah seslerinin ardından bir insan sesi duyduklarını ve bunun yaralı birine ait olabileceğini belirten köylüler, Yıldırım’ın yaralı haldeyken öldürülmüş olabileceğini düşündüklerini dile getirdiler. Köydeki asker ablukası sona erdikten sonra dışarı çıktıklarında Yıldırım’ın cenazesini görmediklerini ancak evin yakınlarında kan izleri gördüklerini aktardılar.

Yurttaşlar, abluka sırasında hem silah seslerinden dolayı hem de askerlerin “dışarı çıkmayın” anonsları nedeniyle dışarı çıkamadıklarını, askerlerin tarzlarıyla kendilerine psikolojik baskı uyguladıklarını söyledi. Bakan Yerlikaya'nın "çatışmada etkisiz hale getirildi" açıklamasına karşılık, yurttaşlar yoğun silah sesi duyduklarını ancak bunun karşılıklı bir çatışmadan mı kaynaklandığını anlayamadıklarını belirtti.

Silah Seslerinden Sonra Ev Baskını

Gece 02.20’de silah seslerinin kesilmesinin ardından, askerler Yıldırım’ın evine baskın düzenledi. Mehmet Yıldırım’ın oğlu A. Yıldırım, dün gece yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.

A. Yıldırım'ın Anlattıkları

Yaşadıklarının şokunu henüz atlatamayan A. Yıldırım, gece silah sesleriyle uyandığını ve evde annesi ile 13, 8 ve 5 yaşındaki kardeşlerinin bulunduğunu anlattı. Yıldırım, “Işıkları açıp balkona çıktım. ‘Çıkma dışarı’ dediler. Dışarı çıkmamıza izin vermiyorlardı. Biri kafasını çıkarınca ateş ediyorlardı. Komşular da çıkmak istiyordu, onlara da engel oluyorlardı” dedi.

Silah sesleri durduktan sonra askerlerin evlerine girdiğini belirten Yıldırım, kendisi ve annesinin ayrı balkonlara götürülüp üzerlerinin arandığını söyledi. Sonra kendisini evden çıkartarak, “Sen önümüzden yürü” diyerek evlerinin alt katında bulunan boş evi aradıklarını ifade etti.

A. Yıldırım, daha sonra kendisini zırhlı araçların bulunduğu yere götürüp ellerinden tutarak araca yüz üstü yasladıklarını ve “Gözlerini açma” dediklerini belirtti.

Mehmet Yıldırım’ın ölümüne ilişkin yurttaşların tanıklıkları ve ifadeleri, olayın infaz şüphesiyle karşılanmasına neden oldu. Mahalle sakinleri, Yıldırım’ın sivil ve suçsuz olduğunu belirterek, operasyonun ve yaşananların detaylıca incelenmesi gerektiğini vurguladı. Yurttaşlar, baskılara ve yaşananlara karşı seslerini duyurmaya devam edeceklerini belirtti. (MA)

@welgmedya.com

  Bu haber 1093 defa okunmuştur.   Editör: welg medya   Kaynak: welgmedya haber

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım