Rusya’nın veto ettiği birleşmiş milletler kararı için üç ülke çekimser kaldı

 Tarih: 26-02-2022 08:58:29   Güncelleme: 26-02-2022 09:08:29
Son Dakika Editör: haber merkezi Kaynak: welg medya WELG Medya kaynağı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'yı kınayan, Rusya güçlerinin Ukrayna’dan derhal ve tamamen çekilmesini talep eden kararı oylandı. Rusya'nın tasarıya veto ettiği oylamada, Çin dahil olmak üzere üç çekimser oy çıktığı belirtildi.

WELG - Tasarıda Rusya'dan Ukrayna'ya karşı güç kullanmayı "derhal durdurması" talep ediliyor.  

ABD ve Güvenlik Konseyi’ndeki Avrupalı müttefikleri tarafından hazırlanan tasarıda, "mümkün olan en güçlü ifadelerle, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı, BM Sözleşmesi'nin 2'nci maddesinin 4'üncü paragrafına aykırı olan saldırganlığını kınıyor" sözleri yer alıyor.

Tasarının ayrıca, Rusya Federasyonu'ndan, Ukrayna'ya karşı güç kullanımını derhal durdurmasını ve BM'nin amaçlarına aykırı bir şekilde herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına karşı tehdit ve kuvvet kullanmaktan kaçınmasını talep etti.

Rusya'nın veto verdiği oylamada Çin'in çekimser kaldığı, 11 'evet' oyu çıktığı belirtildi.

Evet oylarının ABD, Britanya, Fransa, Norveç, İrlanda, Arnavutluk, İrlanda, Gabon, Meksika, Brezilya, Gana ve Kenya’dan çıktığı aktarıldı.

Çekimser oy ise Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan’dan geldi.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinde biri olduğu için, kararı veto etmesiyle red kararı çıktı.

Hindistan’ın BM Daimi Temsilcisi T.S Tirumurti, çekimser oy verme gerekçesini açıkladı. “Diplomasiden vazgeçildiğini” söyleyen Tirumurti, “Bu nedenle Hindistan çekimser oy kullanma kararı aldı” dedi.

Çekimser oy kullanan Çin’in BM Daimi Temsilcisi, Ukrayna krizinin çözümü için “Soğuk Savaş zihniyetinden çıkılmalıdır” dedi.

Oylama öncesi açıklama yapan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, “Eğer Birleşmiş Milletler Antlaşması’nı desteklemeye, devletlerin egemenliğine ve Rusya’yı sorumlu tutmaya inanıyorsanız ‘evet’ oyu verin. Eğer BM Antlaşması’na uymuyorsanız ve kendinizi Rusya’nın saldırganlığıyla hizalandırıyorsanız ‘hayır’ oyu verin. Aynı Rusya’nın bir seçeneği olduğu gibi, sizin de var” dedi.

 

Görüntüler korkunç. Rusya’nın hedefi olmuşlar arasında çok sayıda Ukraynalı sivilin olmasının dayanılır tarafı yok. Savaşın bir cinnet hali olduğunu özel bir aracın üzerinden hem de içinde sürücüsü varken geçen o tanka bakarak bile anlamak mümkün.

Aması yok bunun. Savaşa karşı çıkmak bir insanlık görevidir. Bu savaşa yol açanların aslında ABD/NATO/ Batı olduğunu söylemek, klasik deyimle bir “durum tespitidir”, savaşı haklı çıkarma gayreti değil. Çünkü şimdi eleştirilerin merkezinde olan Rusya’dan önce bu felakete yol açanların hangi ülkeler/güçler olduğunu da bilmek, anlatmak zorundayız. Bunlar savaşa haklı gerekçeler uydurmak niyetiyle yapılmıyor elbette. “Rusya yaptı ama” diye başlamanın sevimsiz bir yanı var, böyle görülmesi de çok doğal. Kendi adıma, gerekçeleri ne kadar haklı olursa olsun Ukrayna’ya bu çullanmayı desteklemiyorum. Böyle düşünmemde önemli birkaç gerekçem var. Ayrıca Rusya’nın sorunu başka türlü çözeceğine de inanıyorum. Anlatacağım.

Putin’in yanlış adresi

Şuradan başlayalım; Vladimir Putin’in askeri operasyonun nedenlerinden biri olarak Ukrayna’daki Nazi hükümetini hedeflediğini söylemesi “adres yanlış” olduğu için sağlam bir neden değildir. Çünkü Volodomir Zelenskiy kabinesi içinde liberaller, sağcılar, ABD dostları, AB muhipleri, Rusya düşmanları çoktur ama bunlar bir hükümeti Nazi yapmaz. Benim açımdan Ukrayna hükümetinin ABD dostu olması ona karşı olmam için yeterlidir Nazi olmasa da. Putin’in daha sonra müdahaleyi “Ukrayna’yı Nazilikten arındırma” olarak gerekçelendirmesi “Nazi hükümeti hedefliyoruz” açıklamasından daha sağlam, daha doğru bir ifadedir.

Neden? Hükümetin de baş edemediği (böyle bir niyeti vardı, yoktu ayrı mesele, ama olsa bile gücü yetmez) Nazi gruplar ülkede çok ama çok yaygın. Ukrayna Ulusal Muhafız Birliği’nde, ki etkili bir askeri kurumdur, Aztek Taburu adlı Neo Nazi biriminin varlığı sır değildir. Alman SS’inin uğursuz Himmler tarafından sonradan kurulan iki biriminden biri olan Waffeb SS’ler onuruna ülkenin çeşitli kentlerinde meşaleli geçit töreni yapar sivil Nazi grupları açık açık hem de. Simon PetliuraStepan Bandera gibi Ukraynalı Yahudi düşmanı toplu katliamcı faşist katilleri de ölüm yıldönümlerinde büyük törenlerle anan gruplardır bunlar. Özellikle 2014’den sonra, ülkede ABD destekli gerçekleştirilen darbeden sonra faaliyetleri yoğunlaşmıştır. Aralarında Rus asıllı Ukrayna vatandaşları ile Ukraynalı Yahudilerin de olduğu 14 bine yakın yurttaşı da katletmişlerdir. Rus yanlılarının ilan ettiği Donetsk ile Lugansk Cumhuriyetlerine saldırılar düzenlemekte, cinayetler işlemekteler.

Zelenzkiy’in Donbass konusunda barış görüşmeleri yapamamasının nedeni, bölgedeki ağır silahlarla donatılmış faşist/Nazi grupların engellemesidir biraz da. Zamanla iyi kötü üzerinde anlaşılan Minsk Sözleşmesi’nin Ukrayna tarafından ihlal edilmesinde bu faşist grupların rolü vardır. Rusya’nın müdahalesiyle bu Sözleşme fiilen bitti ama ihlali gerçekleştiren Ukrayna hükümetini engelleyen faşistler oldu.

Ukraynalıları hesaba katmalıydı

Bunları ortadan kaldırmak için koca bir ülkeyi işgal etmek mi gerekirdi, elbette hayır. Rusya gibi bir ülkenin, Nazilerle mücadelede ülkedeki faşistleşmeden memnun olmayan binlerce Ukraynalıyla işbirliği yapması çok daha kolay olurdu. Çünkü ülkede buna uygun bir zemin vardı. Kim diyor bunu? Kiev Uluslararası Sosyoloji Ensititüsü KIIS verileri diyor. 2008 yılında yapılan bir araştırmada Ukraynalıların Rusya'ya karşı çok olumlu duygular beslediği belirtiliyor. Ancak 2014'te Kırım'ın Rusya tarafından ilhakının bu duyguyu değiştirdiği kaydediliyor. Manchester Üniversitesi'nde Ukrayna üzerine çalışan siyaset bilimci Olga Onuch'a göre, ülkenin doğu sınırındaki savaş uzadıkça, Ukrayna'lıların NATO'ya yönelik görüşleri daha olumlu hale geldi. Onuch ile bir grup meslektaşının yaptığı anket verileri, NATO'ya katılım desteğinin önemli ölçüde arttığını, Mayıs 2014'te yaklaşık yüzde 30'dan Ocak 2021'de yüzde 55'e çıktığını gösteriyor. Batılı güçlerce yaratılan Rus korkusuyla olduğu kadar, Putin’in de bu korkuyu güçlendiren tutumlarıyla ilgilidir bu artış.

Batı desteği sanıldığı gibi çok değildi

Bakın, tüm Ukrayna halkı batıcı, ABD’ci değil yine de. Ukrayna halkı, Rusya’nın herhangi bir müdahalesi olmadan yapılan seçimlerde Rusya dostu Victor Yanukoviç’i Cumhurbaşkanı seçmişti büyük bir oy oranıyla hem de. Rusya yanlısı olmasına aldırmamıştı halk. Ancak 2014’de ABD/BATI kışkırtmasıyla başlatılan Maidan eylemleri sonucu Yanukoviç iktidardan düşürülmüştü. Şimdiki Başkan Volodomir Zelensky ise sanıldığı kadar kolay seçilmedi. Çünkü programı Avrupa/ABD yanlısıydı, büyük özelleştirmeler vaat ediyordu ülke sermayesi yararına, halkın azımsanmayacak bir kesimi Zelensky’i desteklemedi bu yüzden. Zelensky’nin kabinesinde Sağlık Bakanlığına ABD’den ithal edilen Ulana Suprun getirildiğinde, halkın tepkisi büyük oldu. Sağlık hizmetlerini özelleştiren Suprun halktan destek görmedi. AB’nin isteği üzerine devlete ait birçok araziyi özelleştiren Zelensky’e öfke her geçen gün artıyordu. Batı yanlısı Ukrayna hükümetlerinin yönetiminde ama özellikle Zelensky yönetiminde gün geçtikçe yoksullaşan bir ülkeye dönüştü Ukrayna. Batının sorunlara çözüm olamayacağına inanan insanların sayısı az değildi. Küçük ama politikada etkili bir kesimin dışında “NATO üyeliğini” destekleyen bir halk yoktu yine KIIS verilerine göre. Bu Rusya’nın işbirliği yapabileceği büyük bir kesimin var olduğu anlamına gelir.

Neden yapmadı Rusya? İşte canımı(zı) sıkan da bu. Çünkü Putin, NATO’nun yayılmasına bağlasa da (ki haklıydı) Ukrayna’ya askeri müdahaleyi “Rusya’nın kendi toprağı” fikrine dayandırıyordu. Ukrayna aslında yoktu, onu Lenin, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) uydurmuştu Putin’e göre. Suçlu Lenin ile SSCB idi. Putin’in SSCB’nin çeşitli halklar için belirlediği sınırları reddetmesi “Rus Milliyetçiliği”ni canlandırma girişimidir, lamı cimi yok. Bunu çeşitli “ideolojik” açıklamalarla, “konjonktürel” gerekçelerle, Avrasyacı darlıkla, nasyonalsosyalist mollanın yaptığı gibi görmezden gelmek ahlaki değil. Her sağcı/milliyetçi gibi Putin’in de geçmişi hem de çok tehlikeli biçimde çarpıttığı ortada.

Kiev-Mohyla Akademisi Ulusal Üniversitesi'nde karşılaştırmalı siyaset profesörü Olexiy Haran, Putin'in, Ukrayna ulusu diye bir şey olmadığı, Ukraynalılarla Rusların aynı millet olduğu iddiasına “ bizim için Ukraynalı olmanın anlamı etnik kökeniniz veya dilinizle ilgili değil” diyerek karşı çıkıyor. Ukraynalıların hemen hepsi de aynı görüşü paylaşıyor.

Putin de sarsılır

Kırım’ın ilhakı kolay oldu ama çarlık Rusyası hayranı Putin için de gelişmeler kötüye evrilebilir. Putin’e verilen destekte azalma olduğunu gösteren ciddi kamuoyu yoklamaları var. Ayrıca Donbass’ın restorasyonu trilyonlar gerektirecek. Ekonomisi durgun olan Rusya’nın bunu karşılaması ekonomisi güçlü olmayan Rusya’yı sarsar. Ukrayna saldırısı Putin rejimini istikrarsızlaştırabilir. Batı yaptırımları açıklanmadan önce Rus borsalarının çöktüğü, rublede büyük düşüş yaşandığı biliniyor.

Savaşa karşı kitlesel gösteriler olası görülmüyor Rusya’da, çünkü bunları koordine edebilecek bir siyasi güç yok. Ama Rus toplumunda savaşa açık bir destek de yok. Bağımsız araştırma kuruluşu Levada Center’ın araştırmasına göre Rusların yüzde 40'ı Donetsk ile Luhansk “halk cumhuriyetlerinin” Rus yetkililer tarafından resmi olarak tanınmasını desteklemiyor. 2014'te Kırım'ın ilhakı sırasındaki yurtsever coşku bu sefer pek görülmüyor. 2024’de yeninden aday olacak Putin’in yeniden seçilmesini olumsuz etkileyecek bir görüntü var ülkede. Rusya’ya dönük yaptırımların bu ülkeye çok etkisi olmayacağına inananlardanım. Ancak Rus oligarklar batı ülkelerindeki trilyonlarına el konması ya da dondurulması durumunda Putin’e verdikleri desteği kesebilir, bu da Putin için sonun başlangıcı olur.

Sağcıdır, milliyetçidir, tarih anlayışı çarpıktır

Putin Sovyetlerden, komünizmden nefret eden Çarlık Rusyası hayranı, sağcı, milliyetçi bir figürdür. NATO/ABD/BATI’nın Ukrayna’da yaşananların gerçek sorumluları olduğunu bilip, kabul etmem, Putin’i desteklemem anlamına gelmez. Tuhaf bir romantizmle yaklaşılıyor Putin’e. Küçücük milletlere devlet/kimlik armağan eden Sovyetler’in düşmanı birine bu hayranlık anlaşılır gibi değil. Savaş durmalı, Rusya Ukrayna’dan biran önce çıkmalıdır.

Ukrayna’yı kışkırtan ABD/NATO/Batı Minsk barış sürecinin boğulmasından birinci derecede sorumludur. Şimdi gerçekten barış yanlısı iseler, Baltık'tan Karadeniz'e kadar yapılması planlanan yıllık askeri tatbikatları sonlandırmalı, NATO'nun Avrupa'da asker/füze azaltımını müzakereyi kabul etmeli. Elbette Ukrayna’nın NATO’ya alınmasından da vazgeçmeli.

Kendi kendine bir şeylere soyunan Türkiye’deki kimileri de “sorunu yaratan NATO” iken, NATO’yu göreve davet etme gülünçlüğüne düşmemeli.

@welgmedya.com

Okuyucu Tepkileri

Bu habere tepkinizi seçin

0 tepki

Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.

  Bu haber 1728 defa okunmuştur.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

☁️
--°

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    # Takım O G B M A Y AV P
    1Galatasaray4310--610
    2Beşiktaş4301--59
    3Kocaelispor4301--29
    4Trabzonspor4211--57
    5Gaziantep FK4211--27
    6Amed4211--27
    7Alanyaspor4211--17
    8Gençlerbirliği S.K.4211---37
    9Fenerbahçe4202--26
    10Kasımpaşa4130--16
    11Rizespor4202---16
    12Başakşehir4112--04
    13Samsunspor4112---14
    14Çorum FK4112---24
    15Erzurumspor FK4112---64
    16Eyüpspor4103---43
    17Göztepe4013---41
    18Konyaspor4004---50
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    11 Eylül, CumaBeşiktaş20:00Erzurumspor FK
    12 Eylül, CumartesiEyüpspor17:00Rizespor
    12 Eylül, CumartesiSamsunspor17:00Çorum FK
    12 Eylül, CumartesiKonyaspor20:00Trabzonspor
    12 Eylül, CumartesiAlanyaspor20:00Göztepe
    13 Eylül, PazarGençlerbirliği S.K.17:00Kasımpaşa
    13 Eylül, PazarGalatasaray20:00Kocaelispor
    13 Eylül, PazarAmed20:00Başakşehir
    14 Eylül, PazartesiGaziantep FK20:00Fenerbahçe
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Batman Petrolspor6510--716
    2Bursaspor6501--815
    3Kayserispor6411--713
    4Mardin 19696330--612
    5Iğdır FK6402--412
    6Keçiörengücü6321--711
    7Sarıyer6312--110
    8Bandırmaspor6231--89
    9Muğlaspor6231--19
    10Manisa F.K.6222--18
    11Fatih Karagümrük6222---18
    12Pendikspor6222---38
    13Sivasspor6132---26
    14Antalyaspor6204---36
    15Vanspor FK6123---65
    16Bodrum FK6042---34
    17Esenler Erokspor6042---44
    18Ümraniyespor6033---33
    19İstanbulspor6024---92
    20Boluspor6006---160
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    11 Eylül, CumaSarıyer20:00Bandırmaspor
    12 Eylül, CumartesiBoluspor17:00Pendikspor
    12 Eylül, CumartesiVanspor FK17:00Keçiörengücü
    12 Eylül, CumartesiÜmraniyespor20:00Antalyaspor
    12 Eylül, CumartesiBodrum FK20:00Batman Petrolspor
    13 Eylül, PazarSivasspor17:00Muğlaspor
    13 Eylül, PazarIğdır FK17:00Mardin 1969
    13 Eylül, PazarBursaspor20:00Esenler Erokspor
    13 Eylül, PazarFatih Karagümrük20:00Manisa F.K.
    14 Eylül, PazartesiKayserispor20:00İstanbulspor
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Çorluspor 19471100--53
    2Aliağa FAŞ1100--33
    3Elazığspor1100--23
    4İnegöl Kafkas Gençlik1100--23
    5Güzide Gebzespor1100--23
    6Şanlıurfaspor1100--13
    7Erbaaspor1010--01
    8Muş Sport Klübü1010--01
    968 Aksaray Belediyespor1010--01
    10Somaspor1010--01
    11Isparta 32 Spor1001---10
    12Ankaraspor1001---10
    13Menemen FK1001---20
    14Sebat Gençlikspor1001---20
    15Arnavutköy Belediyespor1001---30
    16Kastamonuspor1001---50
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    Güncel fikstür verisi şu anda alınamadı.
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Kırşehir Belediyespor1100--43
    2Karaköprü Belediyespor1100--23
    3Mazıdağı Fosfatspor1100--23
    4Bitlis Özgüzelderespor1100--23
    5Niğde Belediyesispor1100--23
    6Osmaniyespor1100--13
    7Talasgücü Belediyespor1100--13
    8Yeşilyurt Belediyespor1100--13
    9Adana Adaletgucu1001---10
    10Ağrı 19701001---10
    11Diyarbekirspor1001---10
    12Kırıkkale Büyük Anadolu1001---20
    13Yeni Mersin Idmanyurdu1001---20
    14Adanaspor1001---20
    15Silifke Belediyespor1001---20
    16Yozgat Bld Bozokspor1001---40
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    12 Eylül, CumartesiKırşehir Belediyespor15:30Yeni Malatyaspor
    12 Eylül, CumartesiKaraman FK15:30Bitlis Özgüzelderespor
    12 Eylül, CumartesiTalasgücü Belediyespor15:30Yeni Mersin Idmanyurdu
    12 Eylül, CumartesiAdana Adaletgucu15:30Adanaspor
    12 Eylül, CumartesiYeşilyurt Belediyespor19:00Kırıkkale Büyük Anadolu
    12 Eylül, CumartesiNiğde Belediyesispor19:00Yozgat Bld Bozokspor
    13 Eylül, PazarKaraköprü Belediyespor15:30Osmaniyespor
    13 Eylül, PazarMazıdağı Fosfatspor15:30Diyarbekirspor
    13 Eylül, PazarSilifke Belediyespor15:30Ağrı 1970
    Son güncelleme: 10.09.2026 20:00:30