Rusya Ukrayna görüşmelerinden tarafların talepleri ortaya çıktı
Tarih: 28-02-2022 20:45:22 Güncelleme: 28-02-2022 21:15:22WELG - Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler sona erdi. Belarus'ta gerçekleştirilen görüşmelerde Ukrayna'nın Rus tarafından talebi ortaya çıktı. Müzakereler 6 saatlik toplantının ardından sona erdi. Rus heyeti görüşme sonrası "Bazı noktalar belirledik" dedi.
Rus ve Ukraynalı yetkililer arasında Belarus sınırında ateşkes görüşmeleri başladı. Öte yandan, Ukrayna işgaliyle Rusya'nın diplomatik ve ekonomik izolasyonu derinleşiyor.
UKRAYNA'NIN TALEBİ BELLİ OLDU
Rusya'nın ilerleyişinin beklenenden daha yavaş gerçekleşmesinin ardından Ukrayna Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamaya göre görüşmelerin temel amacı derhal ateşkes ilan edilmesi ve Rus birliklerinin ülkeden çıkması.
SERT DİRENİŞ
Interfax haber ajansında yer alan habere göre; Rus birlikleri Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Berdyansk ve Enerhodar kentlerinin ve Zaporizhzhya nükleer santralinin etrafındaki bölgenin kontrolünü ele geçirdi ancak diğer bölgelerde sert direnişle karşılaştı.
Interfax Ukraine haber ajansında yer alan haberde ise Ukrayna, nükleer santralin Rusya'nın kontrolüne geçtiğini yalanladı.
Kremlin Moskova'nın görüşmelerdeki amacına dair yorum yapmadı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta perşembe günü Ukrayna'ya saldırıyı başlatmasının ve nükleer caydırıcılık kuvvetlerinin üst hazırlık seviyesine getirilmesi talimatını vermesinin ardından görüşmelerde bir ilerleme kaydedilip kaydedilemeyeceği belli değil.
Rusya'nın müttefiki Belarus ise dün gerçekleştirdiği referandumun ardından anayasada değişikliğe giderek ülkede nükleer silah bulundurulmaması maddesini kaldırdı.
"GÜVENDE HİSSEDEBİLİRSİNİZ" MESAJI
Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei, bakanlığın Twitter hesabında yer alan çeviriye göre görüşmelerin başında, "Sevgili dostlar, Belarus Cumhurbaşkanı sizi karşılamamı ve çalışmalarınıza mümkün olduğunca yardım etmemi istedi. Cumhurbaşkanları Zelenski ve Putin'in anlaştığı gibi, tamamen güvende hissedebilirsiniz" dedi.
GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA
Ukrayna ile barış görüşmelerine katılan Rus heyeti, Belta'ya verdikleri demeçte, ikinci tur müzakerelerinin gelecek günlerde düzenleneceğini duyurdu. Heyet, "Genel pozisyonları tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik" dedi.
Ukrayna'dan yapılan açıklamada ise görüşmelerin devam edeceği ve heyetlerin başkentlere dönüp yetkililerle istişare yapacağı belirtildi.
20.11 ZELENSKİ AB’YE KATILIM BAŞVUSUNU İMZALADI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliğine (AB) katılımı için başvuru dilekçesini imzaladığını bildirdi.
20.09 PUTİN’İN SİYAH KUŞAĞI İPTAL EDİLDİ
Dünya Tekvando Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in siyah kuşağını iptal etti.
19.45 GÖRÜŞMELER SONA ERDİ
Moskova ve Kiev heyetlerinin temasları Belarus'ta ismi gizli tutulan bir yerde gerçekleştilen 6 saatlik toplantı sona erdi.
20.51 FIFA VE UEFA’DAN RUS MİLLİ TAKIMINI MEN ETTİ
FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ile Rusya Milli Takımı'nın ikinci bir duyuruya kadar bütün turnuvalardan men edildiğini açıkladı.
18.55 İZLANDA’DA RUS KONSOLOSLUĞU’NA SALDIRI
Rusya'nın Reykjavik Büyükelçisi Mihail Noskov, İzlanda'daki Rus Konsolosluğu'na saldırı düzenlendiğini, diplomatların ise tehdit edildiğini belirtti.
18.24 GÖRÜŞMELERİN ÜÇÜNCÜ TURU BAŞLADI
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi İdaresi Danışmanı Mihail Podolyak, Belarus’taki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin devam ettiği açıklamasını yaptı. Podolyak, sosyal medyasında yaptığı açıklamada, “Ukrayna ve Rusya heyetleri arasında müzakereler devam ediyor. Birkaç dakika sonra görüşmelerin üçüncü turu başlayacak” dedi.
17.23 OLİMPİYAT NİŞANELERİ GERİ ALINACAK
Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak ve Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Çernışenko'nun olimpiyat nişanlarının geri alınmasına karar verdi.
15.17 AB KOMİSYONU TOPLANIYOR
Fransa, İtalya, Almanya ve Avrupa Birliği komisyonu liderleri Türkiye saati ile 22.30'da görüşme yapacak.
15.14 400 BİN MÜLTECİ AB'YE ULAŞTI
Avrupa Birliği (AB), şimdiye kadar Ukrayna'dan 400 bin mültecinin AB'ye ulaştığını ve daha milyonlarca kişinin beklendiğini söyledi.
14.24 PESKOV: TALEPLER AÇIKLANMAYACAK
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus’taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.
14.20 AB UKRAYNA’DAN ‘ACİL’ BAŞVURU İSTEDİ
Avrupa Birliği, Ukrayna'nın üyelik başvurusunu 'acilen' yapmasını istedi.
14.20 TÜRKİYE’DEN DUYURU: VATANDAŞLARIMIZ HARKİV TREN İSTASYONUNA ULAŞSIN
Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, bugün saat 20.00'de Ukrayna'nın Harkiv şehrinden yurttaşları tahliye etmek içi bir tren hareket edeceğini duyurdu. Büyükelçiliğin açıklaması şöyle: “Değerli vatandaşlarımız, Bugün (28.02.2022) saat 20.00’de Harkiv’den Romanya sınırı yakınındaki Çernivtsi şehrine sadece vatandaşlarımızı tahliye etmek amacıyla tahsis edilen bir tren hareket edecektir.
Tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı başlamadan önce güvenliklerine azami dikkat göstererek saat 15.00’e kadar Harkiv tren garına ulaşmaları gerekmektedir.”
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna'ya silah tedarik edilmesini istikrarsızlaştırıcı ve tehlikeli bulduklarını, AB'nin kendilerine düşmanca davrandığını söyleyerek, "Bu durum, Ukrayna'nın silahsızlandırılması için aldığımız önlemlerde haklı olduğumuzu gösteriyor" dedi.
01.20 GÖRÜŞMELER BAŞLADI
12.06 BM: 102 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet Ukrayna'daki sivil ölümlerine ilişkin son sayının 102 kişi olduğunu, ayrıca 304 yaralının bulunduğunu söyledi.
11.29 BELARUS: HEYETLERİN GELMESİNİ BEKLİYORUZ
Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna-Rusya görüşmelerinin yapılacağı oda ve masayı Twitter hesabından paylaşarak, "Belarus'ta Rusya-Ukrayna görüşmelerine ev sahipliği yapmak için her şey hazır. Heyetlerin gelmesini bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.
09.53 RUS GÜÇLERİ SALDIRI HIZINI YAVAŞLATTI
Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus'ta müzakere için masaya oturması beklenirken Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin saldırı hızını yavaşlattığını söyledi.
09.51 KİEV’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SONA ERDİ
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sabah yerel saatle 8 itibariyle sokağa çıkma yasağı sona erdi. Kiev halkı, sığınaklarından çıkmaya başladı.
09.17 ‘GÖRÜŞME BİRKAÇ SAATTE BAŞLAYACAK’
Sputnik'te yer alan habere göre, Belarus'taki görüşme birkaç saate başlayacak.
@welgmedya.com

































