Can DÜNDAR

Ara Rejim

Can DÜNDAR
  23-06-2020 14:51:00

Sevgili dostlar,

 

      Sonunda yaşadığımız devrin adını Hüsamettin Cindoruk koydu:
      "Ara rejim."
      Deneyimli siyasetçi, Ayşenur Arslan'ın HalkTV'deki programında, Ankara'ya girişi engellenen avukatların görüntülerini izlerken, "'Ara rejim nedir' diye sordunuz ya" dedi; "İşte ara rejim budur."
      Siyaset literatüründe "ara rejim" tabiri, demokrasiyi kesintiye uğratan cunta dönemleri için kullanılıyor. Ama AKP'nin inşa edip her geçen gün vidalarını biraz daha sıkıştırdığı Olağanüstü Hal rejimi, artık "ara rejim" diye adlandırılabilir.
      Erdoğan, Başbakanlığı lağvettikten sonra yürütmeye ve Meclis'i işlevsizleştirdikten sonra yasamaya tam hükmeder durumda... Yürütmenin unsurları olan diplomasiye, maliyeye, bürokrasiye, polise, askere hâkim...  Sermayeyi, akademiyi, medyayı, tarikatı, sendikayı, odaları, sivil toplumu, sporu, sokağı da kontrolü altında tutuyor. Ama yetmiyor, yargıyı büyük oranda teslim aldığı halde, baroları da istiyor.
      Baro başkanlarının, kendilerine dayatılan düzenlemeye karşı yaptıkları yürüyüşün sonunda Başkent'e sokulmaması, en temel anayasal haklarının gaspıydı. Polisin onları itip kakarak engellemesi ise hukuk devletiyle polis devletinin son hesaplaşması gibiydi.
      AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, siyasetçi olup siyaset bilmediğini belli eden bir demeçle eleştirdi yürüyüşü:
      "Barolar hem demokrasiden bahsediyor, hem Meclis'e geleceklerine sokakta yürüyor" dedi.
      Neresini düzeltmeli: Baroları işlevsizleştiren düzenleme hazırlanırken barolara danışılmamış olmasını mı; Meclis'in işleviyle birlikte itibarını da kaybetmiş hale gelmesini mi; sokakta hak arayışının, demokrasinin olmazsa olması kabul edilmesini mi?
      Ara rejim dedik ya... Bunlar hep onun göstergeleri...
Ama baroların kararlı direnişi de, o aranın sonuna yaklaştığımızın müjdecisi... Bunun ardından, demokratik tepkiye izin vermeyen yöneticilerin, yürüyen baro başkanlarını hırpalayan polislerin, yargı mensuplarından adalet dileneceği dönem başlayacak.

 

 

Can Dündar

 

  Bu yazı 4094 defa okunmuştur.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

Bu Yazı'ya ilk yorum yapan siz olun.

  FACEBOOK YORUM

Yorum

  YAZARIN DİĞER YAZILARI

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım