ABD, savaşla hem Rusya’yı hem de Çin’i ekarte edecek!
Tarih: 18-03-2022 00:07:34 Güncelleme: 18-03-2022 00:57:34WELG ANALİZ- ABD, Ukrayna Rusya savaşında, önce Rusya’yı swift kararı gibi ağır ekonomik yaptırımlarla, sistem dışı bırakan ABD, şimdi de, Rusya’nın potansiyel müttefiklerini açıktan tehditle yalnızlaştırmaya çalışıyor.
ABD, şimdi de Çin’i açıktan Rusya konusunda tehdit etti. “Ödetiriz”
UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI İLE BİR TAŞLA İKİ KUŞ
Siyasi analistler, ABD’nin yarısı Rusya’da, yarısı NATO'da (ABD’de) ikiye bölünmüş bir Ukrayna planının saat gibi işlediğini kaydettiler. “Savaş sonunda, ABD hem ikiye bölünmüş Ukrayna hedefine ulaşacak. Hem de bunu, Rusya’yı suçlayıp, kendisini kahraman gibi göstererek yapacak. Bir de üstüne, iyice zayıflatılmış bir Rusya’dan sonra, asıl hedefi Çin’e yönelecek.”
ABD, Çin’i Rusya’ya yardım etmemesi konusunda açıkça uyardı. Blinken, “Askeri yardımın karşılığı olacaktır!”
“ÇİN’İ YARIN TEHDİT EDECEĞİZ”
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Biden'ın 18 Mart görüşmesinde Çin Devlet Başkanı Şi'ye "Rusya'ya askeri destek vermesi durumunda bunun karşılığı olacağı" uyarısında bulunacağını açıkladı.
Blinken, bir gazetecinin sorusuna karşılık önce “Hayır” dese de, sonra salona dönerek, Putin'in Ukrayna'da savaş suçu işlediği görüşüne katıldığını belirtti.
“Siviller bilerek ve hedef gözeterek vuruldu. Tüm bunların savaş suçu olduğunu, son 3 haftaya bakınca görebilirsiniz.”
DİĞER SENARYO, SAVAŞ BATI’NIN ÇÖKÜŞÜ
Savaş ve öğrettikleri ile Batı merkezli dönen dünya dengesini geri dönülmez biçimde değiştiriyor tüm araçlarıyla Moskova’ya karşı saldırırken, Batı’nın demokrasi dışı tavırları çaresizliklerini ve demokrasi iddialarının da iflası olarak okunuyor.
NATO’nun Polonya sınırındaki çaresizliği, yine bu senaryoya göre Batı’nın yenilgisinin kanıtı.
YENİ ÇAĞ, BATI’NIN MAĞLUBİYETİ
Aksi söylense de, Ukrayna’daki kırılma, Batı merkezli finansal sistemi temellerinden sarstı.
George Friedman CIA’ya verdiği brifte durumu şöyle itiraf etti: “Finansal piyasalar soyut varlıklarından arınıyor.”
Yani, Rusya’ya yaptırımların sonuçsuzluğu, “küresel finans sistemi” sopasının kırılabilir olduğunu küresel dünyaya gösterdi.
Asya ülkelerinde dedolarizasyon siyasetleri güç kazanırken, Bretton Woods Anlaşması’yla dünyaya dayatılan “Amerikan doları” nın uluslaslararası para olduğu tezi yok oluyor.
Rusya’nın SWIFT gibi yaptırımlara karşı geliştirdiği alternatifler ise ekonomik araçlar anlamında Batı’nın rakipsiz olmadığını dünyaya gösterdi.
Ayrıca, enerji fiyatlarındaki artışla Avrupa ülkeleri belirsizliğe düştü.
Ekonomideki bu gelişmenin siyasi yansımaları, yakın tarihte görülecektir.
Sonuç olarak;
- Savaş, Batı’nın ekonomik bir merkez olmaktan çıktığını herkese gösterdi.
- Savaş Batı’nın bir blok halinde hareket edemediğini ortaya koydu.
- AB’nin kurucusu Fransa ve Almanya merkezli siyasetin, Rusya’ da ABD’den açıkça ayrıldığı görüldü. Enerji ihtiyacı, ABD’nin demode söylemlerine ağır bastı!
- Savaş, aslında Batı’nın sonunu getirdi. Ve Avrupa’nın hızla Avrasyalaşmasını getirdi. Avrupa-Doğu ile ekonomik entegrasyona mahkûm kaldı.
- ABD’nin bu süreci durdurmak için, Ukrayna üzerinden “nükleer” kışkırtmalara giriştiği görüldü.
- Batı’nın, önce Avrupa’daki Ruslara ve Rus sanatçılara karşı demokrasi ile açıklanamayacak tavırları sonunda kendini, Putin fotoğrafına cezaya kadar, uzandı. Gelişmeler, Avrupa’nın gerçek yüzünü ortaya koydu.
- Ukrayna krizi sonrasında, Batı’nın askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel açılardan net bir mağlubiyetin sınırında olduğu ortaya çıktı.
@welgmedya.com

































