AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor: “Türkiye’nin AB’deki Geleceği Silivri’de Başlıyor”

 Tarih: 31-05-2025 08:35:06
AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor: “Türkiye’nin AB’deki Geleceği Silivri’de Başlıyor”

WELG | Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Amor, İmamoğlu hakkında yürütülen ‘yolsuzluk’ soruşturmasını “tamamen uydurma” olarak nitelendirdi ve AK Parti hükümetinin muhalefeti yargı yoluyla etkisizleştirme girişimlerini Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecindeki en büyük engel olarak tanımladı.

“Yargı, Siyasi Araç Haline Geldi”

Ziyaretin ardından gazetecilere konuşan Amor, İmamoğlu’nun cezaevine konulmasının arkasında siyasi nedenler olduğuna dikkat çekerek, “2019 ve 2024 yerel seçimlerinde İmamoğlu’na karşı sandıkta kazanamayanlar, şimdi yargı yoluyla onu saf dışı bırakmaya çalışıyor” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nı da eleştiren Amor, başsavcılığın muhalefeti baskı altına almak için “araçsal bir rol” oynadığını ve bu tutumun Avrupa’nın temel hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığını vurguladı.

“İstanbullular Demokrasiye Sahip Çıktı”

İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrası başlayan protestolara da değinen Amor, “İstanbullular sokaklara dökülerek demokrasiyi savundu. Gezi’de, darbe girişimi gecesinde olduğu gibi şimdi de demokrasinin yanında durdular” diye konuştu. Amor, protestoların İBB’ye kayyum atanmasını engellediğini belirtti.

“Gerçek Demokrasilerde Bu Olmaz”

AP Türkiye Raportörü, İmamoğlu’nun tutuklanma sürecini “gerçek bir demokraside asla kabul edilemeyecek bir uygulama” olarak niteledi. Eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in “Demokrasi, gecenin üçünde kapı çaldığında gelenin sütçü olmasıdır” sözüne atıfta bulunan Amor, Türkiye'de bunun tersinin yaşandığını ifade etti.

“Türkiye’nin Geleceği Burada Başlıyor”

Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine dair değerlendirmede bulunan Amor, “Türkiye için hâlâ bir umut ve gelecek var. Ancak bu gelecek Silivri Cezaevi’nde başlıyor. Çünkü demokrasi mücadelesi burada veriliyor” ifadelerini kullandı.

Amor ayrıca, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen hâlâ cezaevinde tutulan isimlerin eşleri Başak Demirtaş ve Ayşe Buğra ile İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu’na da destek mesajı gönderdi.

“Türkiye, AB Yolunda Geriliyor”

Nacho Sanchez Amor, Türkiye’de muhalif siyasetçilerin, gazetecilerin, avukatların, meslek örgütlerinin ve öğrencilerin sistematik biçimde yargılandığını belirterek, “Bu sistem artık Rusya’daki modele benziyor. Bu modelin olgun bir demokrasiyle bağdaşmadığı açık. Eğer olgun bir demokrasi değilseniz, Avrupa Birliği üyesi de olamazsınız,” dedi.

Türkiye’nin Tıkanan AB Süreci

Türkiye, 2005 yılında başlattığı AB üyelik müzakerelerinde yalnızca 16 faslı açabildi ve yalnızca “Bilim ve Araştırma” faslı geçici olarak kapatıldı. AB Konseyi, Haziran 2018'de yeni fasılların açılmasını reddederek, müzakereleri fiilen dondurdu. Amor’un son çıkışı, bu sürecin canlandırılması için Türkiye’nin demokratikleşme yönünde adımlar atması gerektiği mesajını güçlü biçimde veriyor.

@welgmedya.com

  Bu haber 460 defa okunmuştur.   Editör: Haber Merkezi   Kaynak: WELG MEDYA

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Takım O G M B A Y P AV
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
    Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım