Avukat Barkın Timtik'in ve Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

 Tarih: 15-09-2021 19:46:05
Son Dakika Editör: haber merkezi Kaynak: welg medya WELG Medya kaynağı
ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve dernek üyesi avukat Barkın Timtik’in yargılandıkları dava duruşmasında tahliye kararı çıkmadı duruşma 17 Kasım'a ertelendi.

WELG - Yargıtay’ın İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları dosyaya dair verdiği bozma kararının ardından tutuklu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, avukat Barkın Timtik  ve hükümlü Özgür Yılmaz'ın “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 3’üncü duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmaya, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan ile Diyarbakır, İstanbul, Batman, Van, İzmir, Mardin, Ankara ve Bursa Baro Başkanları katıldı. Fransa, İsviçre, Hollanda, Belçika, Almanya, İspanya ve İtalya'dan gelen avukatlar da duruşmaya cüppeleriyle iştirak etti.

Duruşma 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yer olmadığı için 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi salona taşındı. Buna rağmen çok sayıda kişi yer olmadığı için salona giremedi.

ALKIŞLARLA KARŞILANDILAR

Avukatlar salona getirilişleri sırasında meslektaşları ve izleyiciler tarafından alkışlarla karşıladı. O anlarda “Ebru Timtik ölümsüzdür” sloganı atıldı. Avukat ve izleyicilerin alkış çalmasına müdahale eden mahkeme başkanı, “Duruşmanın düzenini bozarsınız, salonu boşaltırım” tehdidinde bulundu. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme başkanı iddia makamına bir talebinin olup olmadığını sordu. İddia makamı yargılananların, tutukluluk hallerinin devamını talep etti. 

AV. DEMİR: MAHKEME, TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ DEĞİL

Ardından Koçağaçlı’nın avukatı Hasan Fehmi Demir söz aldı. Tutuklu yargılanan müvekkilinin yanı sıra diğer dosya sanıklarının tutukluluk hallerinin sürekli hale getirildiğini belirten Demir, bu duruma tepki gösterdi. 

Dosyanın daha önce Yargıtay’a gittiğini ve geri döndüğünü anımsatan Demir, “37’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının ardından dosya Yargıtay tarafından şimdiye kadar hukuken hiç görülmemiş şekilde birleştirildi. Bu mahkeme, tarafsız ve bağımsız bir mahkeme değildir. Bu davadaki birleştirme kararı olağan birleştirme kararlarına benzemiyor. Yargıtay 16’ncı Daire hiç görülmemiş bir karar verdi. Haklarında üyelikten başka bir yargılama olmasına rağmen Şükriye Erden, Naciye Demir verilen ceza onandı” diye konuştu.  

‘TAHLİYE KARARLARINA MÜDAHALE EDİLDİ’

2018’de tüm avukatların ilk duruşmada tahliye edildiklerini ancak birilerinin tahliyelere müdahale ettiğini dile getiren Demir, “Savcı gece tahliye kararına itiraz etmekle meşgulken haricen öğrendiğimiz kadarıyla polisler de tahliye  kararı veren hakimlerin evine ziyarete gidiyormuş o gece. Ardından bu hakimlerin hepsi başka yerlere sürüldü. Bir gün sonra ise avukatlara yönelik bir tutuklama kararı çıkarıldı. Sonrasında ise davaya Akın Gürlek atandı. Hukuksuzluklar bundan sonra da bitmedi” dedi.

Müdafi avukatlardan Oğuzhan Topalkaya ise, yaptığı savunmada “Anladığımız kadarı ile yamalı bohça misali gelen dosyanın tekemmül ettiğini düşünmektesiniz. Önünüzde iki yol var. Birisi işlenen yargı suçlarını görmezden gelip Akın Gürlek’in yoludur. Kısa ve tekili yol, ancak bu iş tarihe geçer. Eğer ikinci yolu seçerseniz size bazı hususlardan bahsetmek istiyorum. Dosyada delil olan belgeler bir daha mahkemeye önünde getirilmemiş, tartışılmamış. Bu evrakların istinabe yoluyla getirildiği söyleniyor. Bu evrakları getirdiği iddia edilen kişiler kimdir?” diye sordu. 

Dosyaya konulan evrak ve belgelere değinen Topalkaya, bu belgeleri getiren kişilerin “resmi belgede sahtecilik ve kumpas” suçlarından yargılandığını dile getirdi.

Bu kişilerin dinlenmesini isteyen Topalkaya, “Bunu yapmayacaksanız bu fotokopiden ibaret, delil niteliği olmayan kağıtları dosyadan çıkarmanız gerekmektedir” dedi. 

‘DOSYADA TİMTİK’İN KANI VAR’ 

Dosyada FETÖ’nun de rolü olduğuna işaret eden Topalkaya, aynı anlayışın şu anda da devam ettiğini ifade etti. Dosyada suçu sabitleyecek bir delilin olmadığını kaydeden Topalkaya, “Bu dosyada bir delil olduğunu düşünüyorsanız getirin tartışalım, hukukun gerekliğini yerine getirelim. Yeni belgeler geldiği, belgeler olduğu iddia ediliyor. Biz hala bu belgelere ulaşamadık. Bunlara ulaşmak için de ek süre talebinde bulunuyoruz. Böyle bir yamalı bohça var önünüzde. 5 yıldır tutuklu bulunan iki avukat var. Yapmanız gereken çok şey var. Bu dosya Ebru Timtik’in kanı var” diyerek, tutuklu avukatların tahliyelerini talep etti.

TAHLİYE KARARI NASIL DEĞİŞTİ?

Duruşmada daha sonra tutuklu Barkın Timtik’in avukatı İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu konuştu. Yargılamanın avukatlık mesleğine yönelik olduğunu söyleyen Durakoğlu, davanın 2018 yılında görülen ilk duruşmasını hatırlatıp, şunları söyledi: “O duruşma 5 gün boyunca sürdü. En son hakim, ‘burada yargılananların hepsi avukat, yaptıkları suç değil’ diyerek hepsi için tahliye kararı vermişti. Ancak ne hikmetse savcının itirazı sonrasında, 5 saat sonra aynı hakim tutuklama kararı verdi. Bu durum bizlere siyasi iradenin müdahale ettiğini gösteriyor.” 

Mahkeme heyetinin söz verdiği İzmir Baro Başkanı avukat Özkan Yücel ise, Yargıtay’ın dosyayı geri göndermesi esnasında avukatlık mesleğine ilişkin ifadelerine tepki gösterdi. Avukatlığa bir tarz çizilmeye çalışıldığını kaydeden Yücel, “Bizden ve müvekkillerden beklenen şey sumak, biat etmek ise bunu yapmayacağız. Bunca hukuka aykırılık üzerine bu gün bir karar verecekseniz. Ya siyasi talimat ve baskıya direnecek ya da kendiniz ve çocuklarınız için geleceğiniz için karanlık günlere imza atacaksınız” diye konuştu. 

SAVCI DÜN ATANDI!

Ardından söz alan avukat Münip Ermiş, tutuklu yargılanan Kozağaçlı ve Timtik hakkında savcının tutuklu hallerinin devamına karar verilme isteğine tepki gösterdi. Savcının daha “dün” dosyaya atandığını ifade eden Ermiş, “Dosya aşamalarının tamamlandığından bahisle mütalaa için dosyayı istemesi kabul edilemez. Hem soruşturmanın genişletilmesi talebi var hem de esas hakkında mütalaa hazırlamak için süre isteniyor. Bu nasıl iş? 5 yıldır haksız ve hukuksuz bir şekilde 2 meslektaşımızı tutuyorsunuz. Bu saatten sonra artık tutamazsınız” dedi. 

 

‘EL İNSAF, ŞU TUTUKLAMA NEDENİ VARDIR DEYİN’

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan da, yıllardır devam eden yargılamada onlarca usulsüzlük ve hukuksuzluk yaşandığını, buna Türkiye’nin şahit olduğunu söyledi. Sağkan, “Uzun zamandır meslektaşlarımızın adil yargılamasını istiyoruz. Ancak duruşmanın başından beri bu konuda çok fazla beklentiye girmememiz gerektiğini gördük. 2 avukat 5 yıldır tutuklular.  El insaf, en azından şu tutuklama nedeni vardır deyin” sözlerini sarf etti.

'AVUKATLIK YARGILANMASIN'

Daha sonra söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise,  duruşmanın başlangıcından beri en ufak bir kıpırtı da bile mahkeme başkanının avukat ve izleyicilere dönük ‘dışarı atarım’ tehdidine tepki gösterdi. Eren, “Savcı bey 5 yıldır tutuklu olan avukatlar hakkında tutuklulukların devamını istedi. Niçin tutuklu olduklarını biliyor mu? Bunu vicdanı nasıl kaldırıyor? Avukatların artık mesleklerinden dolayı yargılanmadığı bir ülke istiyoruz” diyerek, tahliye talebinde bulundu. 

KOZAĞAÇLI’NIN SAVUNMASI 

Duruşmaya verilen aranın ardından tutuklu yargılanan Selçuk Kozağaçlı söz aldı. 

“Baro başkanlarının ve diğer meslektaşlarımın bu düzeyde desteği, aklanmamız demektir. Tutukluluğumu devam ettirecekseniz, ben bu onurla yatarım" diyerek sözlerine başlayan Kozağaçlı, bir önceki duruşmada geçmişte hakkında üç defa yakalama kararı çıktığını ve her karar çıktığında kendisinin ifade vermeye geldiğini belirttiğini, ancak buna rağmen tutukluluğunun devamına yönelik kararın ‘kaçma ve saklanma şüphesi’ ile verildiğini söyledi. 

Kozağaçlı, mahkeme başkanına şöyle seslendi: “Önceki celsede kaçma ve saklanma şüphesi demeyin, zoruma gidiyor dedim. Duruşmadan sonra heyet üyeleri o ifadeyi kullanmadı. 28 gün çok mutlu yattım. Sonra siz geldiniz ve kaçma ve saklanma şüphesi dediniz, mutluluğum sona erdi.”

'POLİS UYDURDU'

Dosyada dijital delillerden söz edildiğini ancak böyle bir delilin somut olarak olmadığını, polislerin uydurması olduğunu dile getiren Kozağaçlı, “Delil yok, ama biz güveniyoruz polise, sana ceza vereceğiz diyorsanız, bu mahkemeyi neden kurdunuz? Meslek hayatım boyunca asla böyle bir durumda olmak istemem. Dijitalleri tartışamıyorsanız yargılamayı neden yapıyorsunuz? Dijitalleri getirirseniz imajı değiştirilmiş derim. Değiştirilmediğini bağımsız bilirkişi ile tespit edin bir şey demeyeceğim. İçeriği yalan, takdir sizin derim” dedi. 

İTİRAFÇI BEYANLARI

Dosyada kendisi hakkında ifade veren bir itirafçıyla ilgili konuşan Kozağaçlı, o itirafçının ifadesi nedeniyle tutuklandığını söyledi. 

Tanığın ağır psikolojik sorunlarının olduğunu, buna rağmen hakkında söylediklerinin dikkate alındığını belirten Kozağaçlı, “Annemi ve kız kardeşlerimi öldürmeye çalıştım ben diyor bu tanık. El yazılı bu mektubun tarihi 2011. Bizim dosyadaki ifadelerin tarihi ise 2012 tarihli. Sonra hastane sürecini, aldığı ilaçları anlatıyor. Ve uyuşturucuları. Kim kullanırsa bunları, bu ilaçları, bu uyuşturucuları her şeyi söyleyebilir. Fil kullansa bunları ‘ben örgüt üyesiyim der’ zaten” diye konuştu. Tanığın daha önce akıl hastanesinde yattığını ve şizofreni tanısı konulduğunu ifade eden Kozağaçlı, şöyle devam etti: “Peki bu adam, bu tanık hiç yokken İstanbul 37. ACM dosyasına nasıl girdi biliyor musunuz? Akın Gürlek, başka bir dosyasında yargılıyordu bunu, ‘Sen DHKP-C’liymişsin gel bakalım şu avukatların dosyada da konuş’ dedi ve hukuka aykırı şekilde delil ikame etti. Gıyabında bir meslektaşınız hakkında konuşuyoruz diye rahatsız olmayın. Biz Akın Gürlek’e söylediğimiz her şeyi yüzüne de söyledik. HSK’ya, Bakanlığa, Cumhuriyet Savcılığına, akla gelebilecek her yere de şikayet ettik.” 

Kozağaçlı’nın savunması ardından söz alan Barkın Timtik, tahliye talebinde bulunmayacağını, mahkemenin zaten kendisini tahliye etmek zorunda olduğunu kaydetti. 

SORGUSUZ 13 YIL 

Timtik’in ardından söz alan avukat Özgür Yılmaz, daha önce 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sorgusunun alınmadan kendisine 13 yıl ceza verildiğini ve bu cezasının kesinleştiğini anımsattı. Mahkeme başkanın Yılmaz’a, “kısa tut” demesi üzerine Yılmaz, “Aynı deliller ile bir dosyadan 13 yıl ceza verdiler. Bu dosyadan da 6,5 yıl ceza isteniyor. Nasıl konuşmayalım” diyerek tepki gösterdi. 

Yılmaz’ın savunması ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından Kozağaçlı ve Timtik’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine hükmeden heyet, bir sonraki duruşmayı 17 Kasım'a erteledi. 

NE OLMUŞTU?

2017’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında yakalama kararı verilen ÇHD üyesi avukatlar gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Bir yıl sonra görülen ilk duruşmada avukatlar hakkında tahliye kararı verilmiş fakat savcının karara itirazıyla aynı gece avukatlar yeniden tutuklanmıştı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da cezaları onaylayarak dosyayı Yargıtay’a göndermişti. Yargıtay, 10 yıl 15 ay hapis cezası alan ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı ile ‘örgüt yöneticiliği’ suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası alan Timtik’e verilen cezaları, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davalarını gerekçe göstererek bozmuştu. Adil yargılanma talebiyle başlattığı ölüm orucunda yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik hakkında verilen kararda vefat nedeniyle bozulmuştu. Yargıtay, diğer 14 avukatın cezasını ise onamıştı.

@welg medya haber

 

 

Okuyucu Tepkileri

Bu habere tepkinizi seçin

0 tepki

Bir emojiye dokunarak tepkinizi paylaşabilirsiniz.

  Bu haber 1334 defa okunmuştur.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP

  FACEBOOK YORUM Yorum

☁️
--°

  BİZİ TAKİP EDİN

  • ÇOK OKUNANLAR

      SON YORUMLAR

    PUAN DURUMU

    # Takım O G B M A Y AV P
    1Galatasaray4310--610
    2Beşiktaş4301--59
    3Kocaelispor4301--29
    4Trabzonspor4211--57
    5Gaziantep FK4211--27
    6Amed4211--27
    7Alanyaspor4211--17
    8Gençlerbirliği S.K.4211---37
    9Fenerbahçe4202--26
    10Kasımpaşa4130--16
    11Rizespor4202---16
    12Başakşehir4112--04
    13Samsunspor4112---14
    14Çorum FK4112---24
    15Erzurumspor FK4112---64
    16Eyüpspor4103---43
    17Göztepe4013---41
    18Konyaspor4004---50
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    11 Eylül, CumaBeşiktaş20:00Erzurumspor FK
    12 Eylül, CumartesiEyüpspor17:00Rizespor
    12 Eylül, CumartesiSamsunspor17:00Çorum FK
    12 Eylül, CumartesiKonyaspor20:00Trabzonspor
    12 Eylül, CumartesiAlanyaspor20:00Göztepe
    13 Eylül, PazarGençlerbirliği S.K.17:00Kasımpaşa
    13 Eylül, PazarGalatasaray20:00Kocaelispor
    13 Eylül, PazarAmed20:00Başakşehir
    14 Eylül, PazartesiGaziantep FK20:00Fenerbahçe
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Batman Petrolspor6510--716
    2Bursaspor6501--815
    3Kayserispor6411--713
    4Mardin 19696330--612
    5Iğdır FK6402--412
    6Keçiörengücü6321--711
    7Sarıyer6312--110
    8Bandırmaspor6231--89
    9Muğlaspor6231--19
    10Manisa F.K.6222--18
    11Fatih Karagümrük6222---18
    12Pendikspor6222---38
    13Sivasspor6132---26
    14Antalyaspor6204---36
    15Vanspor FK6123---65
    16Bodrum FK6042---34
    17Esenler Erokspor6042---44
    18Ümraniyespor6033---33
    19İstanbulspor6024---92
    20Boluspor6006---160
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    11 Eylül, CumaSarıyer20:00Bandırmaspor
    12 Eylül, CumartesiBoluspor17:00Pendikspor
    12 Eylül, CumartesiVanspor FK17:00Keçiörengücü
    12 Eylül, CumartesiÜmraniyespor20:00Antalyaspor
    12 Eylül, CumartesiBodrum FK20:00Batman Petrolspor
    13 Eylül, PazarSivasspor17:00Muğlaspor
    13 Eylül, PazarIğdır FK17:00Mardin 1969
    13 Eylül, PazarBursaspor20:00Esenler Erokspor
    13 Eylül, PazarFatih Karagümrük20:00Manisa F.K.
    14 Eylül, PazartesiKayserispor20:00İstanbulspor
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Çorluspor 19471100--53
    2Aliağa FAŞ1100--33
    3Elazığspor1100--23
    4İnegöl Kafkas Gençlik1100--23
    5Güzide Gebzespor1100--23
    6Şanlıurfaspor1100--13
    7Erbaaspor1010--01
    8Muş Sport Klübü1010--01
    968 Aksaray Belediyespor1010--01
    10Somaspor1010--01
    11Isparta 32 Spor1001---10
    12Ankaraspor1001---10
    13Menemen FK1001---20
    14Sebat Gençlikspor1001---20
    15Arnavutköy Belediyespor1001---30
    16Kastamonuspor1001---50
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    Güncel fikstür verisi şu anda alınamadı.
    # Takım O G B M A Y AV P
    1Kırşehir Belediyespor1100--43
    2Karaköprü Belediyespor1100--23
    3Mazıdağı Fosfatspor1100--23
    4Bitlis Özgüzelderespor1100--23
    5Niğde Belediyesispor1100--23
    6Osmaniyespor1100--13
    7Talasgücü Belediyespor1100--13
    8Yeşilyurt Belediyespor1100--13
    9Adana Adaletgucu1001---10
    10Ağrı 19701001---10
    11Diyarbekirspor1001---10
    12Kırıkkale Büyük Anadolu1001---20
    13Yeni Mersin Idmanyurdu1001---20
    14Adanaspor1001---20
    15Silifke Belediyespor1001---20
    16Yozgat Bld Bozokspor1001---40
    Tarih Ev Sahibi Saat / Skor Konuk Takım
    12 Eylül, CumartesiKırşehir Belediyespor15:30Yeni Malatyaspor
    12 Eylül, CumartesiKaraman FK15:30Bitlis Özgüzelderespor
    12 Eylül, CumartesiTalasgücü Belediyespor15:30Yeni Mersin Idmanyurdu
    12 Eylül, CumartesiAdana Adaletgucu15:30Adanaspor
    12 Eylül, CumartesiYeşilyurt Belediyespor19:00Kırıkkale Büyük Anadolu
    12 Eylül, CumartesiNiğde Belediyesispor19:00Yozgat Bld Bozokspor
    13 Eylül, PazarKaraköprü Belediyespor15:30Osmaniyespor
    13 Eylül, PazarMazıdağı Fosfatspor15:30Diyarbekirspor
    13 Eylül, PazarSilifke Belediyespor15:30Ağrı 1970
    Son güncelleme: 10.09.2026 20:00:30