Dersim Katliamı'nın 87. Yılında Dersimde Anma Törenleri
Tarih: 05-05-2024 09:13:38WELG | Etkinlikler, Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlendi ve gün boyu devam etti. Anma etkinlikleri, öncelikle Gole Xızır'da başladı ve akşam saatlerinde Seyid Rıza Meydanı'nda devam etti. Seyid Rıza Meydanı'nda toplanan kalabalık, katledilenlerin anısını yaşatmak için bir araya geldi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Avrupa Alevi Dernekleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu gibi önemli isimlerin yanı sıra, çok sayıda vatandaş da etkinliğe katıldı.
Katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı anma töreninde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "4 Mayıs'ın kara bir gün olduğunu ve 87 yıldan beri acının kapanmadığını" ifade etti. Bayındır, Dersim'in yarasının hala kabuk tutmadığını vurgulayarak, "Dersim'deki her taşın altında ve her ağacın üstünde her zaman bir Seyit Rıza olacak" dedi ve mücadelenin devam edeceğini belirtti.
Anma töreninde, katliamda hayatını kaybedenlerin anısına mumlar yakıldı, dualar edildi ve klamlar söylendi. Katliamın yıldönümü vesilesiyle bir araya gelen vatandaşlar, artık devletin katliam gerçeği ile yüzleşmesini istediklerini dile getirdiler.
Anmaya katılan Baba Mansur Ocağı Analarından Narin Gülçiçeği, "Dersim'de 70 bin insan katledildi. Böyle bir zalimlik yok. Halen de bu katliam bitmedi ve devam ediyor. Milletimizden ricam bu davalarına sahip çıksınlar ve unutmasınlar" dedi.
Dersimli vatandaş Salman Yeşilgöz ise, "İstiyoruz ki artık bundan sonra Dersim ismi kabul edilsin, sürgün edilenler, mezar yerleri belli olmayanlar açıklansın, Dersim ismini geri versin ve devlet desin ki biz yanlış yaptık, ona göre de bizde adım atalım. Biz de o vakit emin oluruz devletten ama benim bundan ümidim yoktur” şeklinde konuştu.
Dersim Katliamı'nın 87. yılında gerçekleşen anma etkinliği, geçmişin acılarını hatırlatmanın yanı sıra, adalet ve hafıza mücadelesinin de bir ifadesi oldu.
Kaynak Foto:Rüdaw Ali Haydar Gözlü
@welgmedya.com































