Novamedli kadın işçilerin direnişi kitaplaştırıldı

Novamedli kadın işçilerin direnişi kitaplaştırıldı
 Tarih: 10-08-2018 22:02:32
Novamedli kadın işçilerin direnişi kitaplaştırıldı

İSTANBUL - Antalya Serbest Bölgesi’nde faaliyet sürdüren Novamed’te çalışan 83 kadın işçinin bir yılı aşkın süre verdikleri hak arama mücadelesi, “Bir Kadın Grevi Serbest Bölge’de Kadın Olmak” isimli kitaba konu oldu. Sosyolog Feryal Saygılıgil, kaleme aldığı kitap için, “Umarım sendikalara, sendikalardaki kadınlara, kadın örgütlenme uzmanlarına ulaşır ve tartışılır" dedi.  

 

Almanya merkezli Fresenius Medical Care (FMC) firmasına bağlı olarak 2000 yılından beri Antalya Serbest Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren Novamed’de çalışan kadınların bir yılı aşkın süren hak arama mücadelesini konu alan “Bir Kadın Grevi Serbest Bölge’de Kadın Olmak” isimli kitap, Güldünya Yayınları’ndan çıktı. Feminist Sosyolog Feryal Saygılıgil’in kaleminden çıkan kitap, Petrol-İş Sendikası’na üye 83 kadın işçinin maruz kaldıkları saldırıları bertaraf etmek, sendikalaşma haklarını savunmak için 26 Eylül 2006’da greve çıkmasını ve 448 gün süren grevde kadınların direniş ve örgütlenme deneyimleri ile hak arama mücadelelerini konu ediniyor.

 

83 KADIN, 448 GÜN SÜREN DİRENİŞ VE KAZANIM

 

Kadın işçilerin düşük ücret verilmesi, hamileliğin takvime bağlanarak sıraya konulması, tuvalete gitmenin önce yasaklanması sonra dakikalara bağlanması, regl dönemlerinin sorun olması gibi nedenlerle başlattığı direniş, 448 gün sonra üç yıllık toplu iş sözleşmesi imzalanmasıyla sonuçlandı.  Kitapta, bu direnişe tanıklık eden Saygılıgil’in yürüttüğü akademik bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı.

 

Novamed grevinin önemi, Türkiye’deki serbest bölgelerde başarıya ulaşan ikinci grev olması. Farklı kılan bir diğer özellik ise, “kadınların grevi” olması.

  Bu haber 2946 defa okunmuştur.   Editör: Haber merkezi   Kaynak: welgmedya
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER KİTAP Haberleri
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI